Man of Steel

Ik was 14 toen de eerste Superman film met Christopher Reeve uitkwam. Dat was een regelrechte sensatie. We zijn nu 35 jaar verder en ik kom tot de conclusie dat dit nog steeds de beste film over Superman blijft. Ik zeg dit met enige spijt. Ik had zo gehoopt, dat Man of Steel beter zou zijn dan al zijn voorgangers. Nou waren de opvolgers met Christopher Reeve niet echt om over naar huis te schrijven. Superman Returns uit 2006 was best aardig, maar niet echt spectaculair. Van Brandon Routh hebben we daarna niet veel meer vernomen.

Superman 1979

Dus in 2013 werd er weer een nieuwe invalshoek en hoofdrolspeler gekozen. En eerlijk is eerlijk: er is niets mis met de keuze voor Henry Cavill (bekend geworden door The Tudors) als Clark Kent/Kal El. Het probleem is dat Superman in deze film voornamelijk wordt geportretteerd als wreker in plaats van als redder. Ik vind dat een miskleun van de bovenste plank. Superman hoort gewoon nobel te zijn, zelfs als zijn tegenstanders dat allemaal niet zijn.

Het vinden van een nieuwe invalshoek lijkt moeilijk bij de meest bekende en populaire superheld aller tijden. Dat het echter wel mogelijk is hebben de tv-series Lois and Clark en Smallville bewezen.

Tot slot: De film duurt veel te lang. Er zit amper emotie of humor in het verhaal, waardoor het allemaal oppervlakkig blijft. En ik las dat de film niet eens in 3D is opgenomen! Waarom dan toch in 3D? Maar als je vorig jaar hebt genoten van The Avengers, dan vind je dit vast ook leuk. Want de special effects zien er prachtig uit. Maar het is allemaal too much: te overdonderend, te ongelooflijk (als dat al mogelijk is bij SF!) en te bombastisch. Maat houden is blijkbaar ook een kunst.

Ik hoop van harte dat Henry Cavill nog een tweede kans krijgt. De tweede Star Wars en tweede Batman waren ook beter dan de eerste!

man_of_steel-HD

One thought on “Man of Steel

  1. Pingback: Batman of Superman? | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s