World War Z (10e man)

Toen ik in 1994 naar Interview with the Vampire ging in Lido in Leiden, zat een vriend van me twee rijen achter me. Later vroeg ik wat hij van de film vond. Wat bleek? Hij had de voorstelling niet uitgezeten, omdat hij was flauwgevallen van al dat bloed.
20130704-010138.jpg

Brad Pitt speelde in die film één van de hoofdrollen, maar de show werd gestolen door Tom Cruise. Die zette zijn tanden in de nek van de onschuldige Brad, waardoor zij een eeuwige bloedbond kregen. Tja, voor dubbelzinnigheden biedt het genre van de vampiersfilm nu eenmaal veel ruimte.

In World War Z hoeft Brad Pitt niet bang te zijn dat eentegenspeler hem van het doek speelt. Dat overkwam hem o.a. in The Assassination of Jesse James (door Casey Affleck) of Inglourious Bastards (door Christoph Waltz). Brad moet het meer van zijn looks dan van zijn acteertalent hebben. Gelukkig heeft hij in deze film eigenlijk alleen miljoenen zombies als tegenspelers.
Die hebben zich in korte tijd als een wereldwijde epidemie verspreid en het aantal veilige plekken op aarde lijkt op de vingers van één hand te tellen.

20130704-005542.jpg

Met dat gegeven is de film redelijk origineel in het genre, dat verder weinig ruimte voor innovatie biedt. Maar de film heeft naast een tandenklapperend spannende finale nog wel een eye-opener uitgewerkt, namelijk dat van de 10e man. Hoe dat precies zit in het verhaal, zal ik niet verklappen. Maar het idee is, dat als 9 mannen (m/v) het erover eens zijn dat iets bijvoorbeeld overduidelijk zwart is, dan moet de 10e man als regel vinden dat het eigenlijk wit is. Fascinerend!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s