Behind The Candelabra

Behind the candelabra 2

Het is wel eens anders geweest, maar tegenwoordig heeft een beetje gerespecteerd acteur in Hollywood minimaal één rol als homoseksueel op zijn naam staan. Opvallend daarbij is dat de films steeds meer open en uitgesproken zijn. Het laatste bewijs is de door HBO gemaakte film Behind The Candelabra over het extravagante leven van de in Amerika destijds extreem populaire pianist en showman Liberace.

Michael Douglas heeft misschien wel gedacht: dit is mijn laatste kans, dus laat ik dan maar de meest over the top gay of all times spelen. En met verve doet hij dat. En Matt Damon had in The Talented Mr. Ripley een soort van homo gespeeld, maar dat werd toch vooral een beetje in het midden gelaten. Nou ja, in deze film speelt hij officieel een biseksueel (al vat Liberace het vals als volgt samen: “Well, I haven’t met your straight side!”)

In 1988 had HBO al eens een biopic over Liberace gemaakt. Daar werd heel voorzichtig in getoond, dat de artiest meer dan gemiddelde belangstelling had voor de jonge, goedgebouwde chauffeur! Behind The Candelabra vertelt het verhaal van Scott, die in 1977 de nieuwste protegé van de artiest wordt. Hij werkt zijn voorganger er behendig uit en wordt al snel de lieveling van Liberace. De extravaganza gaat verder dan de glitters en de glans van de outfits en Vegas-shows. Dat gaat zo een paar jaar goed, totdat er een nieuwere, jongere, knappere oogappel is. Zo gaat dat…

Afbeelding

Tot 2010 was in Las Vegas het Liberace-museum geopend. Ik was er in 1996 en het werd vooral bevolkt door Golden Girls, die zich vergaapten aan het klatergoud van de Rolls Royces, de extravagante showkostuums en piano’s. Zij wilden geloven in het sprookje van de knappe, virtuoze pianist met zijn gevatte praatjes tussen de muziek door. Dat sprookje was toen al lang en breed doorgeprikt, Liberace stierf immers een paar jaar na Rock Hudson en een paar jaar voor Freddie Mercury aan de gevreesde ziekte AIDS.

Advertisements

One thought on “Behind The Candelabra

  1. Pingback: Kill Your Darlings | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s