Breaking Mad Bad Men

Walter White en Don Draper. Beide karakters uit respectievelijk de series Breaking Bad en Mad Men hebben een allitererende naam en ze zijn niet wie ze in het gewone leven zeggen te zijn. Deze twee series zijn op dit moment ongeveer het summum van wat de Amerikaanse televisie heeft te bieden. Beide worden ze uitgezonden op kabelzender AMC (een soort HBO), die ook bijvoorbeeld The Walking Dead (zombies) en Hell On Wheels (western) op het programma heeft. Dat zijn ook geen slechte series, maar Breaking Bad en Mad Men zijn allebei al 5 seizoenen lang een klasse apart.

mad-men-opener

Mad Men

Het reilen en zeilen op een New Yorks reclamebureau begin jaren ’60. Dat is in één zin, waar Mad Men om draait. Dat klinkt niet heel spannend en dat is het ook niet echt. Voor spanning en cliffhangers moet je bij andere series zijn. Don Draper is het talent van het bureau en weet als geen ander hoe je succesvolle reclamecampagnes moet opzetten. Hij is getrouwd met Betty en Peggy Olsen is zijn secretaresse. Er wordt volop gerookt en gedronken op kantoor en dat zijn nog de relatief politiek correcte zaken die plaatsvinden. Het zijn immers de sixties! Tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen (die vaak op de televisie langskomen) zien we de sociale veranderingen in de samenleving ter plekke op het kantoor plaatsvinden. De emancipatie van de vrouw wordt vertegenwoordigd door Peggy Olsen en Joan Holloway, die beiden op hun eigen manier carrière maken, maar er ook een hoge prijs voor moeten betalen.

breaking-bad2

Breaking Bad

Scheikundeleraar Walter White krijgt de diagnose kanker te horen. Hij is onverzekerd en besluit metamfetamine te gaan produceren om zijn behandeling te kunnen betalen. Hoewel hij de meest zuivere vorm van deze drug weet te produceren, komt hij voor allerlei andere vraagstukken te staan. En voordat hij het weet zit hij middenin het criminele circuit. En er lijkt geen weg terug. En zo gaat het langzaam van kwaad tot erger. Walter wordt geholpen door zijn oud-leerling Jesse Pinkman, die transformeert van junkie tot druglord. En om het nog spannender te maken is de zus van Walters vrouw Skyler getrouwd met een politieagent. Al vijf seizoenen lang denk je steeds dat ze niet dieper kunnen zinken. Maar elke keer blijk je dat bij het verkeerde eind te hebben.

1 thought on “Breaking Mad Bad Men

  1. Pingback: The Handmaid’s Tale (Mad Men) | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s