The Great War

De Eerste Wereldoorlog heet in Engeland ook wel The Great War. De impact die deze oorlog had op het Engelse land en volk was enorm. Nederland bleef vanwege onze neutraliteit een groot menselijk drama bespaard.

Afbeelding

Pat Barker is een Engelse schrijfster, die inmiddels heel wat titels over The Great War heeft geschreven. Haar Regeneration Trilogy (Regeneration, The Eye In The Road en The Ghost Road) gaat over soldaten die getraumatiseerd terugkeren uit de loopgraven en in psychische hospitaals terechtkomen.Afbeelding

In de prachtige tv-serie Downton Abbey speelt WOI ook een grote rol. Een van de bedienden die naar het front wordt gestuurd is sluw en dapper genoeg om de gruwelen van de loopgravenoorlog te ontvluchten. Hij schiet met een pistool in de lucht, zodat de vijand alert is. Daarna steekt hij zijn hand uit boven de loopgraaf, waar een precieze vijandelijke schutter een kogel doorheen schiet. Had hij meteen in zijn eigen hand geschoten dan riskeerde hij wegens lafheid voor het krijgsgerecht een ergere straf.

Toby’s Room (de meest recente roman van Pat Barker) is gebaseerd op de tekeningen en foto’s die gemaakt zijn van gewonde soldaten die in de ziekenhuizen zijn terechtgekomen. Jarenlang is dit materiaal militair geheim gebleven. Ga naar http://www.gilliesarchives.org.uk om het te bekijken. Wees gewaarschuwd: het is geen fijn gezicht. Oorlogvoering is altijd een drijvende kracht geweest in technische en medische innovatie. Tijdens en na WOI werden enorme stappen gezet in de psychologie en plastische chirurgie!

Ze schrijft ook over de soldaten, die waanzin simuleren. Militaire dokters moesten bepalen of dit echt was. Niet dat dat hielp, want soldaten met of zonder psychische aandoening werden naar het front teruggestuurd. In Het Lot van de Familie Meijer (zie mijn eerdere blog) gaat het ook over het Oostfront. Een manier van soldaten om onder de dienstplicht uit te komen was om een stuk zeep op te eten voordat je gekeurd moest worden. De vorm van diarree die dat opleverde, kon geen militaire arts van cholera onderscheiden. John Irving beschrijft in A Prayer for Owen Meany hoe in de jaren ’60 een jongeman uitzending naar Vietnam voorkomt: zogenaamd per ongeluk zaagt hij zijn triggerfinger eraf en wordt ongeschikt voor het leger.

Afbeelding

Voor getalenteerde schrijvers en filmmakers is oorlog een goudmijn aan mooie verhalen. Pat Barker won er zelfs de Booker Prize mee. Maar om een War nou Great te noemen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s