Summer Night City

Ik ben in Stockholm en geniet van de zomer in de stad! Summer in the city: “Can’t resist that strange attraction from that giant dynamo.”
De afgelopen dagen regende het af en toe kort en heftig. Volgens de Zweden is daarom de zomer zo goed als over, terwijl het pas half augustus is. Het zal wel de volksaard zijn. Zes maanden sneeuw per jaar doet iets met de mens.

Stockholm is de stad van Jens Lapidus, de advocaat die succesvol schrijver van keiharde misdaadboeken werd. De Stockholm Trilogie gaat over grote en kleine misdaad. De georganiseerde clubs en de kruimeldieven. In een eigen taalstijl neemt hij je mee in de krochten van de stad, waar dingen gebeuren, die het licht niet kan verdragen. Vooral de methoden die de boeven naar elkaar gebruiken ter intimidatie en onderwerping beschrijft hij genadeloos. Snel Geld heet deel 1 en ik ben net begonnen in het tweede deel: BloedLink.
20130815-135846.jpg20130815-135904.jpg20130815-135920.jpg
En Stockholm is muziekstad. Ik schreef eerder al over Swedish Hits Mafia, mijn meest bekeken blog tot nu toe. Gisteravond trad op het grote podium bij het Koninklijk Paleis en de Rijksdag eerst Mando Diao op. Deze rockband had een internationale hit met Dance with somebody. Nu hebben ze het volume naar beneden geschroefd en als ‘tussendoortje’ een Zweedse folkplaat gemaakt. Erg succesvol hier. Maar na 50 minuten gedragen melodielijnen en Weltschmerz wil het publiek (met veel buitenlandse toeristen) de hits wel horen. Dat geduld wordt beloond.
20130815-141101.jpg
Daarna treedt een gelegenheidsband op met Nina Persson. Je weet wel: de zangeres van The Cardigans. De band doet een tribute aan The Velvet Underground en Nina is de legendarische zangeres Nico. Verder is er weinig Zweeds aan, maar het publiek van jong en oud geniet er van. Het is mij altijd iets te psychedelisch geweest, al is All Tomorrow’s Parties nog steeds een klassieker. Morgen meer klassiekers in Swedish Music Hall of Fame en ABBA The Museum.

Advertisements

One thought on “Summer Night City

  1. Pingback: Waterloo Sunset | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s