Feuten (Adult Education)

WAARSCHUWING: Deze blog bevat studentikoos taalgebruik (18+)!

Vanavond begon seizoen 3 van de BNN-serie Feuten. Gemist? Kut voor je, pik! Toen de serie werd aangekondigd, waren de studentencorpsen van de Nederlandse universiteitssteden niet blij en bang voor hun toch al slechte imago. Ze weigerden dan ook hun medewerking aan de serie. Ik durf er inmiddels een kratje Grolsch op te verwedden dat het de bestbekeken tv-serie onder corpsballen is. (Soldaat van Oranje is vanwege de ontgroeningsscènes nog steeds een topper onder eerstejaars Minervanen.)

Feuten draait allemaal om het fictieve studentencorps Mercurius, waar slagerszoontje Bram Wagtmans (Manuel Broekman) lid van wordt. Zijn vader is het er eigenlijk niet mee eens, maar weet ook dat hij zijn zoon los moet laten. “Verloochen nooit waar je vandaan komt!” luidt het goedbedoelde vaderlijk advies. Je weet dan meteen al, dat zoonlief die belofte snel gaat vergeten. De KMT wordt geleid door broer en zus de Ruiter (Tim Murck en Hanna Verboom). Als tijdens de ontgroening een zwakke eerstejaars een tragisch ongeval krijgt bij een nachtelijke dropping is de basis gelegd voor een drama pur sang. Dit ongeval en de driehoeksverhouding tussen de drie hoofdrolspelers vormen de leidraad van de eerste twee seizoenen van de serie.

Feuten-105

In seizoen 2 komt er een speciale gast in het herenstudentenhuis Ithaca wonen: de kroonprins. De schrijvers hebben zich niet alleen door Wilem-Alexander en zijn studententijd laten inspireren (‘Prins Pils’), maar ook die van prins Harry uit Engeland (met zijn optreden in SS-uniform). “Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht.”

Feuten-106

Je ziet de hoofdrolspelers niet één keer in de serie naar college gaan of iets doen wat op welke manier dan ook op studeren lijkt. Uiteindelijk halen ze toch hun bul en proberen ze in seizoen 3 via het old boys network een baantje te bemachtigen. Laat nu juist Victoria Koblenka de meest felbegeerde stageplaats te vergeven hebben. Zij: “Kom maandagmorgen maar even langs. Ik heb nog een goede stagiair nodig.” Waarop het jaloerse maatje van Wagtmans reageert: “Ik heb anders nog een goeie stagiair in mijn broek!” Dit soort dialogen zijn de peper en zout in de serie. De onderlinge verhoudingen, het drama en het apenrotsgedrag maken de serie compleet. In onderstaand knipsel uit de NRC van vorig jaar wordt het mooi verwoord.

20130826-235000.jpg

Er zijn eigenlijk maar twee bezwaren tegen Feuten. Allereerst zien de opnames van de ontgroening en het leven op de vereniging er nogal dunnetjes uit. Er was blijkbaar weinig geld voor wat meer figuranten. Maar het grootste bezwaar blijft het decor van de serie. Hij is godbetert in Amsterdam opgenomen. Dat had natuurlijk in een echte studentenstad als Leiden of Delft gemoeten.

Advertisements

One thought on “Feuten (Adult Education)

  1. Pingback: El Cid in Leiden | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s