Super Heroes

Ben Affleck gaat Batman spelen in het vervolg op Man of Steel. Dat leverde deze week nogal veel ophef op. Vanavond heb ik de film Hollywoodland gekeken. Daarin speelt Ben de rol van George Reeves. Die speelde Superman op televisie in de jaren 50. Hij wordt in 1959 dood aangetroffen in zijn huis. Het lijkt op zelfmoord, maar de omstandigheden zijn nogal mysterieus, waardoor de geruchten van moord door Hollywood al snel als een lopend vuurtje gaan.

Afbeelding

De film is als geheel niet echt geslaagd, maar het is wel leuk om te zien hoe Ben een acteur speelt die de rol van Superman altijd met tegenzin heeft gespeeld. De mooiste scene is als hij met heel veel hulp van bevriende studiobazen een rolletje in From Here To Eternity weet te bemachtigen. Echter het testpubliek ziet Superman in plaats van de sergeant die Reeves speelt, waarna zijn rol in de film wordt gereduceerd. Of dit geheel op feiten is gebaseerd, wordt op Internet betwist. Desalniettemin is typecasting een probleem voor acteurs in het algemeen en helemaal als ze Clark Kent alias Superman hebben gespeeld.

Want wees eerlijk: Christopher Reeve speelde een geweldige Superman in de 1979 film. De onvermijdelijke vervolgfilms waren niet echt om over naar huis te schrijven (en dat is een understatement!). Christopher Reeve heeft nog in een heleboel andere films gespeeld (o.a. The Remains of the Day), maar toch zagen we elke keer weer Superman.

Tom Welling

En wat is er geworden van Dean Cain, de hunk die in de jaren ’90 de hoofdrol speelde in Lois and Clark. The New Adventures of Superman? Zijn tegenspeelster Teri Hatcher heeft nog een tweede tv-carrière als Desperate Housewife. Om nog maar te zwijgen van Brandon Routh. Superman Returns flopte genadeloos en zijn loopbaan was naar de knoppen. Tom Welling speelde Clark Kent in 217 afleveringen van Smallville. Het duurde maar liefst 10 seizoenen voordat hij in de laatste aflevering eindelijk zijn voorbestemming als Superman accepteerde. Het is pijnlijk illustratief voor acteurs die Clark Kent spelen: daarna weinig meer van vernomen.

De kans is dus groot dat Henry Cavill hetzelfde lot beschoren is. Bijzonder is, dat dit probleem bijna alleen aan Superman kleeft. Acteurs die Spiderman, Batman, The Hulk of James Bond hebben gespeeld, hadden hier toch aanzienlijk minder last van. De keuze van Ben Affleck lijkt dus niet eens zo heel gek. Hij heeft indirect al een keertje Superman gespeeld. En Batman is minder riskant voor je carrière. En Ben kan altijd weer achter de camera plaatsnemen. Als regisseur heeft hij zichzelf al een tweede loopbaan gegeven, vooral na de enorme flop als superheld Daredevil!

One thought on “Super Heroes

  1. Pingback: Batman of Superman? | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s