Show (s) toppers

Deze week werd bekend dat True Blood er na het zevende seizoen mee stopt. Eindelijk, dacht ik. Na seizoen 4 hield ik het voor gezien. Het is de tragiek van met name Amerikaanse series, dat de makers niet weten wanneer het tijd is om te stoppen. En dus wordt de succesformule nog een seizoen uitgemolken. En dan nog één, en dan nog één…..

Law & OrderOp dit moment zendt 13th Street het 20e en laatste seizoen van mijn favoriete politieserie Law & Order uit. En eerlijk is eerlijk: ook bij deze ijzersterke formule is de rek er na zoveel afleveringen uit. Nieuwe rechercheurs of openbaar aanklagers maakt geen verschil meer. De verhaallijnen zijn mindere varianten op al eerder uitgewerkte thema’s. Om het verhaal meer huis-tuin-en-keuken emotie te geven, krijgt de vrouwelijke politiechef kanker en slaat ze zich dapper door de chemokuren heen. Ik kijk nog trouw, maar eigenlijk hadden de makers er al een paar jaar eerder mee moeten stoppen.

True Blood was in het eerste seizoen een ontzettend aangename mengeling van drama en horror. In het denkbeeldige plaatsje Bon Temps in Louisiana proberen mensen en vampiers nauw met elkaar samen te leven. Dat leverde aanvankelijk spannend drama op met mooie karakters en intrigerende verwikkelingen. True Blood houdt het huidige Amerika een spiegel voor over de raciale verhoudingen, de beklemmende invloed van religie en de intolerantie ten opzichte van afwijkende groepen. ‘God hates Fangs (God haat hoektanden)’, staat er op een billboard in de leader. In de daaropvolgende seizoenen worden de acteurs sexier en de actie gewaagder; echter de verhaallijnen zwakker, belachelijker en weinig overtuigend. De acteurs weten zich amper raad met de zwakke dialogen en het gebrek aan interessante intriges.

True Blood 2True Blood 1True Blood 3

Smallville heeft het 10 seizoenen uitgehouden. Te lang, omdat onvermijdelijk was dat Clark Kent ooit Superman moest worden. De serie werd gered door een aantal rigoreuze wijzigingen. SmallvilleKarakters die vanaf aflevering 1 meededen (Lex Luthor, Lana Lang, Martha en Jonathan Kent) werden uit de serie geschreven en er kwam ruimte voor nieuw bloed, zoals Oliver Queen, die nu in Arrow zijn eigen serie heeft.

Ook Supernatural is op weg naar zijn 10e seizoen. Eerlijk gezegd werd pas na seizoen 4 de serie echt interessant met de introductie van Misha Collins als aartsengel Castiel. Maar die sterke interventie was na twee seizoenen wel weer uitgewerkt. Ik ben afgehaakt na seizoen 7. Zowel Sam als Dean Winchester waren toen beiden al een keer naar de hel gegaan en teruggekeerd. Als cliffhanger van seizoen 7 kwam Dean in het vagevuur terecht. Hoog tijd om te stoppen, vond ik. Maar het netwerk besloot nog tot seizoen 8 en 9 (en waarschijnlijk 10).Supernatural

En zo gaan series te lang door en wordt het succes tot de laatste druppel uitgemolken. Als kijker voel je een soort loyaliteit naar je favoriete series en heb je de stille hoop dat het tijdelijke dipjes in de kwaliteit zijn. Maar soms moet je gewoon breken en doen wat je ook op feestjes moet doen: op het hoogtepunt weggaan.

Advertisements

One thought on “Show (s) toppers

  1. Pingback: Dracula: New Blood | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s