Rush @ The Movies

Nicki Lauda herinner ik me vooral als de man die met zijn Formule 1 wagen was gecrasht en ternauwernood ontsnapt aan de vuurdood. Later ging hij gewoon weer racen en werd opnieuw wereldkampioen. Hoe het precies zat, dat wist ik niet en het interesseerde me ook niet echt. Wel was de naam Nicki Lauda synoniem aan legendarische heropstanding.

James Hunt 1

Links de echte James Hunt, rechts Chris Hemsworth in Rush

Nu is er de film Rush, die het ware verhaal vertelt over de spannende tweestrijd tijdens de Grand Prix in 1976 tussen de rivaliserende topcoureurs: Nicki Lauda en James Hunt. De een uit Oostenrijk en bloedserieus en bot. De ander een Britse losbol, een echte Playboy. Geen van beiden echt sympathiek, maar op karakter en uiterlijk gaat je voorkeur toch uit naar de Engelsman (gespeeld door Chris Hemsworth). Op het raceparcours en daarbuiten zijn de twee mannen elkaars tegenpolen, maar hebben ze elkaar ook nodig om het beste uit zichzelf naar boven te halen. Een beetje zoals in de toenmalige politiek Den Uyl en Van Agt onlosmakelijk bij elkaar hoorden, ook al verschilden ze als dag en nacht.

James Hunt 2

De film is snel en ziet er lekker seventies uit. Chris Hemsworth is de knappe sympathieke roekeloze Brit, maar gedurende de film krijg je ook meer sympathie voor de Oostenrijkse, beetje autistische controlfreak Lauda. Deze film is zowel voor liefhebbers van Fast & Furious leuk, als voor de mensen die van Andere Tijden (Sport) genieten. Zeer terecht dus dat het nieuwe Filmhuis van Dordrecht The Movies dit in de programmering heeft opgenomen. Een bezoek aan Rush en aan The Movies in Dordrecht kan ik allebei van harte aanbevelen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s