Greatest Down Under Hits

Voor mijn aanstaande reis naar Australië maak ik weer een afspeellijst in I-Tunes met hits van Australische artiesten.

The Golden Oldies
Artiesten als Bee Gees en Olivia Newton-John hebben hun roots deels in Australië liggen. De Gibb familie kwam oorspronkelijk uit Groot-Brittanië, maar ze woonden down under toen hun succes begon met Spicks and Specks. Ze verhuisden weer terug naar Engeland en later naar de Verenigde Staten om hun muzikale loopbaan en succes uit te bouwen. Olivia Newton-John was ook geboren in Engeland en daarna geëmigreerd naar Australië. Na het eerste muzikale succes keerde ze terug naar Groot-Brittanië. Ze kwam uit voor haar geboorteland in het Eurovisie Songfestival, maar ze werd vierde terwijl ABBA won. Na het succes van Grease vestigde ze zich definitief in Amerika.

INXS Michael Hutchence Down Under Men At Work

Seventies en Eighties
In de jaren ’70 en ’80 hadden een flink aantal Australische artiesten wereldwijd succes met pop- en discohits. Air Supply, John Paul-Young, IcehouseThe Little River Band en hun zanger John Farnham. Persoonlijk vond ik vooral Flash and the Pan erg leuk. Hey St. Peter was hun eerste hit uit 1977, maar die meer klinkt als een new wave hit uit begin jaren ’80. Hun grootste hit was Waiting for a Train uit 1983, dat helemaal paste in het new wave tijdperk. Men at Work zongen zelfs dat ze van Down Under kwamen. Na een tweede kleine hit Overkill nooit meer iets van gehoord. Whole Lotta Rosie was de eerste hit van AC/DC in Nederland. Later kwam nog Thunderstruck, dat een Spinning Classic is. (https://keespaalvast.wordpress.com/2013/11/09/spinning-classics-spin-that-record-2/) En een van de succesvolste Australische bands is natuurlijk INXS. Na een reeks hits (o.a. Original Sin en Need You Tonight) kwam hun charismatische zanger, Michael Hutchence, door wurgseks tragisch aan zijn eind.

Soapies & Co
In de tweede helft van de 80’s waren het vooral de soapsterren uit Neighbors Kylie Minogue en Jason Donovan, die met de Engelse hitproducers Stock, Aitken & Waterman de hitlijsten bestookten. Samen hadden ze een vette nummer 1 met Especially For You. Jason speelt momenteel in musicals, maar Kylie wist nog een imposante loopbaan op te zetten als een soort Madonna-light. Ze had ook onverwachte hits, zoals Where the Wild Roses Grow met landgenoot Nick Cave. Haar jongere zusje Dannii had in navolging van Kylie een aantal aardige pop- en dancehits, zoals Put the Needle on it. En Neighbors bracht ook nog de zingende acteur Craig McLachlan (Mona) en actrice Natalia Imbruglia (Torn) voort.

One Hit Wonders
De blanke band Midnight Oil had in 1987 een hit met Beds Are Burning, waarin de Australische regering wordt opgeroepen om land terug te geven aan de Aboriginals. Yothu Yindi was een band met Aboriginals, die één hit scoorde met het opzwepende Treaty. The Divinyls hadden een sensuele hit met I Touch Myself.

Advertisements

2 thoughts on “Greatest Down Under Hits

  1. Pingback: Best of 2014 | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s