Smallville vs. Arrow

De hipste superheld op dit moment op tv te zien is Oliver Queen, alias The Green Arrow, kortweg Arrow. In Smallville deed Oliver Queen zijn entree en werd op een gegeven moment een vast karakter in de serie. Tijd voor een vergelijking tussen de series (Smallville vs. Arrow) en de twee superhelden (Kent vs. Queen).

Smallville 2

Smallville
De schooljaren van Clark Kent. Dat was het uitgangspunt bij de start van de serie nu ruim 10 jaar geleden. ‘Every story has a beginning’, zo luidde de slogan. Hoe kwam Clark achter zijn superkrachten? Hoe ging hij als schoolgaande puber om met zijn geheim? Hoe veranderde de vriendschap met Lex Luthor in uitgesproken vijandschap? Hoe raakte hij en zijn schoolliefde Lana Lang op een gegeven moment zo vervreemd van elkaar? En hoe accepteert Clark uiteindelijk zijn lot en wordt hij Superman?Arrow 4
Het verhaal van Superman is zo bekend dat de schrijvers zich niet al teveel vrijheden konden veroorloven. Dat Lois Lane al in seizoen 4 wordt geïntroduceerd is zo’n vrijheid, die in de serie goed uitpakt. Vooral omdat ze erg veel humor in de serie brengt. Later, ik geloof in seizoen 7 komt Oliver Queen langs. Eerst nog als een guest star, maar vanaf seizoen 9 als vast karakter, die samen met Clark Kent vecht voor rechtvaardigheid in Metropolis.

Arrow
Arrow 1In de vorig jaar gestarte serie, Arrow, staat Oliver Queen helemaal centraal. Gespeeld door een andere, maar minstens zo knappe acteur (Stephen Amell). De toon van de serie is veel grimmiger dan Smallville. In Starling City maken half-criminele kapitalisten de dienst uit en ruïneren de stad en de samenleving om er zelf rijker van te worden. Een mysterieuze Engel der wrake gaat al die misstanden te lijf als een moderne Robin Hood. Het belangrijkste wapen is zijn pijl en boog. En zijn vermomming is een groene hood en een hoop eyeliner.
Oliver Queen heeft geen buitenaardse achtergrond en geen bovennatuurlijke superkrachten. Hij is 5 jaar op een onbewoond eiland gestrand en heeft daar leren overleven.

Wie wint?
Hoe gek het ook moge klinken: Ik vind Arrow eigenlijk veel ongeloofwaardiger dan Smallville. Dat een buitenaardse vondeling super powers heeft, is toch logisch. Bovendien heeft Clark een zwakke plek, namelijk zijn allergie voor Kryptonite. In de nabijheid van deze helgroene steensoort verliest hij zijn krachten helemaal. Wij stervelingen vinden het stiekem wel een prettig idee, dat hij niet onfeilbaar is.Arrow 5 Maar Oliver Queen blijft een rijkeluiszoontje, die het licht heeft gezien en zichzelf sterk heeft gefitnesst en snel met scherpe pijlen kan schieten. Dat hij de kogels uit dodelijke pistolen van gewelddadige criminelen weet te ontwijken is nou eenmaal moeilijk te geloven. Of zou het ordinaire jaloezie zijn dat ik niet zo’n gespierd lichaam heb?

One thought on “Smallville vs. Arrow

  1. Pingback: Batman of Superman? | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s