Fruitvale Station

De 7e editie van het Leiden International Film Festival zit er na vandaag weer op. Voor het eerst omspande het programma twee weekends, waardoor het nog meer een festivalgevoel zou moeten uitstralen. Helaas vind ik het programma dit jaar nogal teleurstellend. Nou was niet iedere editie even sterk, maar die van de afgelopen twee jaar juist wel! De enige twee films die ik dit jaar heb gezien, waren gelukkig wel de moeite waard. In een vorig blog schreef ik al over Kill Your Darlings met Daniel Radcliffe als de Amerikaanse dichter Allen Ginsberg.

Fruitvale Station 2Fruitvale Station 4
Fruitvale Station
Ook deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, alleen dit keer iets minder lang geleden. De film start met door een mobieltje geschoten beelden van een arrestatie op een metrostation. Daarbij gebruiken de hoofdzakelijk blanke agenten buitensporig geweld tegen één van de zwarte verdachten. Een schot en een zwart scherm. Dan weet je genoeg. Vervolgens wordt het verhaal van Oscar Grant verteld, een 22-jarige zwarte jongeman, die op het rechte pad probeert te blijven. Hij is vader van een jong meisje Tatiana. Uit een flashback blijkt, dat hij al in de gevangenis heeft gezeten. Op oudjaarsdag 2008 is zijn strenge moeder jarig. Na het feestje gaat hij met zijn vriendin en een groep vrienden in San Francisco het vuurwerk bekijken. En op de terugweg gaat het mis, als hij een paar oude bekenden tegenkomt. Happy New Year…..


Indrukwekkende film, die laat zien dat er sinds Rodney King begin jaren ’90 nog niet veel is veranderd. De hoofdrol is voor Michael B. Jordan, die ik niet meer herkende uit de topserie The Wire. De moeder wordt gespeeld door Octavia Spencer, die vorig jaar voor The Help een Oscar won.
The WireThe Help

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s