Bilingual (Belgium & Canada)

PapaoutaiCeline Dion Sans Attendre

Momenteel staan er maar liefst drie Franstalige nummers in de Nederlandse Top 40 (Papaoutai, Formidable en Je M’Tire). Ik denk dat we heel lang terug in de tijd moeten, toen dat voor het laatst gebeurde. Zie de website voor de laatste standen: http://www.top40.nl/top40

Stromae (België)
De Belg Stromae staat momenteel met twee nummers in de hitlijsten. Papaoutai stond deze zomer al op nummer 2 in de Top 40 en evenaarde daarmee net niet de nummer-1 positie van zijn vorige hit Alors On Danse. Zijn nieuwste hit heet Formidable. Eigenlijk heet Stromae Paul van Haver en hij is geboren in Brussel met een Rwandese vader en een Belgische moeder uit Dendermonde. Ongetwijfeld is hij dus tweetalig opgevoed, maar dat is in zijn muziek niet te horen. Wel draaien ze op Slam FM een speciale versie van Papaoutai met een lelijke, totaal overbodige Engelse rap erin gemixt. Blijkbaar bang om luisteraars te verliezen. Belachelijk natuurlijk, want de muziek van Stromae is van zichzelf onweerstaanbaar swingend en aanstekelijk.

Celine Dion (Canada)
Het is wellicht een grote stap, maar ook totaal bilingual is de Canadese zangeres Celine Dion. Nog voor haar Titanic-superhit, had ze in 1995 een van haar grootste en mooiste hits met Pour Que Tu M’Aimes Encore. Haar pas uitgebrachte Engelstalige CD stond ook in onze Album Top 100 op nummer 1. Dat staat in schril contrast met haar vorige album, dat vorig jaar uitkwam. Sans Attendre was haar eerste Franstalige plaat sinds 1998 en was uiteraard in Frankrijk een groot succes. Niet in de laatste plaats vanwege de prachtige eerste single, Parler À Mon Père. Iedereen die zijn of haar vader heeft verloren, zal het gevoel wel eens herkennen, dat ze in dit nummer bezingt.

Advertisements

1 thought on “Bilingual (Belgium & Canada)

  1. Pingback: One Day @ Pinkpop | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s