Inside Llewyn Davis

Nieuwste film van de gebroeders Coen is opnieuw ode aan vergeten muzikaal tijdperk. In O Brother Where Art Thou deden ze dit voor de bluegrass muziek uit de jaren ’30 en nu voor de folkmuziek uit begin jaren ’60. Het is 1961, Gaslight Café, Greenwich Village, New York City. In rokerige zaaltjes hopen folkzangers en -zangeressen door te breken. Dat lukt niet zo erg goed, want in the swinging sixties is folk nou niet echt de meest sexy muziek. Maar goed, aan het eind van de film zit er een veelbelovende singer-songwriter op het podium die veel weg heeft van Bob Dylan. Laat die nou in the Gaslight Café te zijn gestart!

Jim and Jean
Folk is nou niet echt mijn favoriete muziek. Ik vind het maar muziek voor zijen sokken. Maar voor een goede muziekfilm ben ik altijd wel in. En ik moet ook wel bekennen, dat de stemmen van sommige zangers en zangeressen prachtig zijn (waaronder die van Marcus Mumford van Mumford & Sons). Llewyn Davis heeft zo’n prachtige stem. Hij vormde vroeger met Mike een close harmony duo, maar nu is Llewyn solo gegaan. Later in de film blijkt dat dit het gevolg is van een dramatisch voorval. Inside Llewyn Davis is de titel van zijn eerste soloalbum, maar daar gaat hij waarschijnlijk niet mee doorbreken. Zijn ex-vriendin Jean vormde even een zangduo met hem, maar zij heeft nu Jim (Justin Timberlake) als muziek- en sekspartner.

Inside Llewyn Davis

Please Mr. Kennedy
De film vertelt over de hopeloze zoektocht naar succes, die nu eenmaal niet voor iedereen is weggelegd. Niet een heel origineel gegeven, maar de broers Coen weten daar wel raad mee. De subplot met de kater, de road trip met John Goodman naar Chicago, een hilarische scène bij een abortusarts en een klein tribute aan Groundhog Day. Maar het hoogtepunt is het lied, dat hij inspeelt met Jim (JT) en een andere muzikant. Je voelt, dat dit hitpotentie heeft. Toch koopt hij zijn royalties af voor een cash betaling van $ 200! Luister zelf en begrijp waarom dit nummer is genomineerd voor een Golden Globe!

Zie ook mijn blog Justin Timberlake. Music or Movies: http://wp.me/p3FHho-nd

2 thoughts on “Inside Llewyn Davis

  1. Pingback: Justin Timberlake: Music or Movies? | KeesPaalvast

  2. Pingback: 12 Years A Slave | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s