August: Osage County

Meryl Streep maakt ondanks haar leeftijd nog steeds succesvolle en diverse films. Ze doet het goed in drama, maar verrassend genoeg ook in comedy.
In August: Osage County zien we haar vooral weer in een zwaar dramatische rol. Ze speelt de mater familias van een nogal verknipt gezin. Haar alcoholische man is een paar dagen vermist. Zelf is ze zwaar verslaafd aan de kalmerende pillen, heeft ze mondkanker en is ze in het algemeen verbitterd over het leven. Als haar man dood wordt aangetroffen komen haar zus en haar drie dochters en aanhang weer bij elkaar voor een gedwongen familiere√ľnie.

De film is een bewerking van het succesvolle (vier uur durende!) toneelstuk van Tracy Letts, dat in Nederland is opgevoerd onder de titel Augustus Oklahoma. Ik zag het in de uitvoering van het Imperium Theater in Leiden anderhalf jaar geleden.

20140109-002145.jpg

Het acteerwerk van Streep is wederom verbluffend, maar ook de andere acteurs spelen de sterren van de hemel. Vooral Julia Roberts als oudste dochter speelt haar rol van getroebleerde dochter fantastisch.

De film is overduidelijk een verfilmd toneelstuk en dat blijft altijd een beetje lastig. Op toneel heb je de eenheid van tijd en ruimte, waardoor het onvermijdelijk is dat er spanningen ontstaan en dat er een cumulatie van ontknopingen is. De makers hebben blijkbaar niet gedurfd om de setting helemaal in het ouderlijk huis te laten. Daardoor is de film ook een beetje geforceerd.
Blijf nog luisteren naar Kings of Leon, die tijdens de aftiteling Last Mile Home akoestisch zingen. Over getroebleerde families uit Oklahoma gesproken! Zie mijn blog We Are Family (Kings of Leon) : http://wp.me/p3FHho-gZ

One thought on “August: Osage County

  1. Pingback: 12 Years A Slave | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s