The Book Thief

Ik had nog nooit van het boek gehoord, maar The Book Thief schijnt een bestseller te zijn. Meer dan 8 miljoen exemplaren van verkocht. Geschreven door Markus Zusak, een Australiër met Duitse en Oostenrijkse ouders. Het blijkt dan ook om een roman in het Young Adult genre te zijn. Ik behoor niet echt tot de doelgroep dus.

20140110-170031.jpg

Het verhaal gaat over een meisje dat in 1938 geadopteerd wordt, omdat haar moeder communist was. Ze komt terecht in een klein stadje bij adoptieouders, die niet heel nauw bij de nazi's passen. Ze leren haar lezen en van boeken te genieten. In een cultuur waar boeken worden verbrand kan dat een verdachte bezigheid zijn. Op een avond klopt een vreemde jongeman aan, die ook onderdak krijgt. Het is Max, die als Jood na de Kristallnacht uit Stuttgart is gevlucht. Daarmee neemt het hele gezin een enorm geheim en risico op hun schouders, zeker in zo’n kleine gemeenschap.

20140110-165813.jpg

De film doet me erg denken aan The Boy in the Striped Pyjamas, waarin ook een onmogelijke vriendschap ontstaat tussen kinderen in Nazi-Duitsland. Blijkbaar is er een grote behoefte om over deze zwarte episode in de wereldgeschiedenis ook optimistische en hoopvolle verhalen te vertellen. Dat levert een beetje brave film op. Het is een mooi maar helaas ook onwaarschijnlijk verhaal, dat bijna als een grimmig sprookje in beeld is gebracht.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s