Justin Timberlake: Music or Movies?

Onlangs zag ik drie films met Justin Timberlake. Dat blijft vreemd, omdat ik hem vooral als muzikant beschouw. Maar als er in muziek nauwelijks geld valt te verdienen, kun je het artiesten niet kwalijk nemen, dat ze hun kansen op het witte doek proberen te pakken. Dat pakte niet bij veel artiesten succesvol uit. Denk aan Mariah Carey, Prince, Phil Collins en Madonna. Het gaat meestal alleen goed, als het om musicals of muzikale rollen gaat. Denk bijvoorbeeld aan Whitney Houston in The Bodyguard. Andersom was het ook niet geweldig toen acteurs (Bruce Willis, Eddie Murphy, David Hasselhoff) ineens platen gingen maken. Die trend is gelukkig een beetje over. 

Movies
Zijn ondersteunende rollen in Alpha Dog en The Social Network (waar hij ironisch genoeg Sean Parker speelt, de man die met Napster de muziekindustrie bijna naar de afgrond heeft gedreven) waren zeer de moeite waard. Daarna kreeg Justin ook hoofdrollen in films en dat vind ik niet zo’n goede keuze. Twee voorbeelden: In Time is een sf-film die draait om een samenleving, waarin levensduur het belangrijkste betaalmiddel is. Een interessant gegeven, dat helaas zeer matig wordt uitgewerkt. Justin speelt de held die het systeem om zeep gaat helpen. Runner, Runner heeft feitelijk hetzelfde uitgangspunt, maar dan in de wereld van on-line gokken. De jonge held gaat de strijd aan met het systeem, dat topman Ben Affleck (een wat kleurloze vertolking van knappe schurk) heeft opgebouwd. In beide gevallen is het verhaal voorspelbaar en is er weinig spanning met de tegenspelers. Het zijn geen meesterwerken, maar ideaal om in het vliegtuig tijd te doden.

Inside Llewyn Davis 3

In de muziekfilm Inside Llewyn Davis van de gebroeders Coen speelt Justin een folkmuzikant. Het is geen grote rol, maar hij krijgt wel de kans in een aantal nummers mee te zingen. Dat gaat hem goed af, bijvoorbeeld in het originele nummer Please Mister Kennedy. De video hiervan kun je vinden op mijn blog over deze film hier: https://keespaalvast.wordpress.com/2013/12/16/inside-llewyn-davis/

2020EXPERIENCE

Music
Na zijn carrière in N’Sync ging Justin solo en maakte in 2002 het album Justified, me echte hits, zoals Like I love You, Cry Me A River en Rock Your Body. Zijn tweede album FutureSexLoveSounds (2006) is het meesterwerk van Justin. Het bevat klappers van hits als SexyBack en What Goes Around…Comes Around en is als totaal een samenhangend album; fantastisch geproduceerd door geluidskunstenaar Timbaland (en het slotnummer door Rick Rubin!) In 2013 kwam er eindelijk weer nieuwe muziek van Justin uit: The 20/20 Experience, dat later in het jaar een tweelingbroertje kreeg. Het is enigszins onduidelijk waarom hiervoor is gekozen; misschien ter compensatie van de lange radiostilte.
Als eerste single was Suit And Tie niet echt een gelukkige keuze. Maar de hit Mirrors maakte dat ruimschoots goed. Een memorabel nummer met een prachtige clip. De tweede CD had Take Back The Night als eerste single en dat is meteen het beste nummer van die plaat. Er is veel te genieten, maar wellicht was het toch beter geweest om één album met de sterkste nummers van beide platen uit te brengen.

Al met al blijft bij Justin Timberlake de balans een beetje in het midden hangen. Wat vind jij? Stem op de poll!

In augustus 2013 schreef ik een blog over Justin Timberlake (Take Back The Night, Justin). Om mij onverklaarbare redenen is die van WordPress verdwenen. Dit is een update.

One thought on “Justin Timberlake: Music or Movies?

  1. Pingback: Best of 2014 | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s