The Wolf of Wall Street

Greed is good! Zo luidde het motto van Gordon Gekko in de film Wall Street uit 1987. Michael Douglas is de niets ontziende aandelenhandelaar, die het moderne kapitalisme vertegenwoordigt. Hij won er een Oscar mee. De film was een soort aanklacht tegen het doorgeschoten kapitalisme. In werkelijkheid bleek de film eerder een verheerlijking van het systeem. Aanstaande winstzoekers maakten van Gekko hun lichtend voorbeeld.

Gordon GekkoNu heeft Martin Scorsese zich aan Wall Street gewaagd. Leonardo DiCaprio is nu de hoofdrolspeler en het draait om de lotgevallen van de handelaar in aandelen en effecten Jordan Belfort. Dat is zo’n gelukzoeker, die zich heeft laten inspireren door Greed is Good. Zwarte Maandag gooit in 1987 roet in het eten. Hij raakt zijn pas verworven baan kwijt en komt bij een louche bedrijfje te werken, waar ze waardeloze aandelen aan gewone burgers slijten tegen een commissie van 50%. Dat is het begin van een uiterst succesvolle maar ook uiterst dubieuze loopbaan. Leugens en bedrog worden niet geschuwd om schaamteloos exorbitante winsten te behalen. Dat leidt weer tot een bacchanaal vol drugs, drank en sex. Heel veel. Uiteindelijk grijpt de FBI in na grootschalige handel met voorkennis en komt hij in de gevangenis.

20140118-010157.jpg

Leonardo DiCaprio is nog steeds jongensachtig genoeg om de rol van schelm annex schurk met verve te spelen. De film is brutaal, bot, grappig (en erg lang!). Achter alle komische scènes schuilt een triestheid en leegheid, waardoor op een gegeven moment je het lachen wel vergaat. En daar waar Oliver Stone van Wall Street een uitgesproken moral statement maakte, doet Scorsese dat veel subtieler. Het laatste shot spreekt dan ook boekdelen: de massa laat zich maar al te graag gouden bergen beloven! Blijkbaar zit het verlangen naar weelde en rijkdom in ieder van ons!

Advertisements

One thought on “The Wolf of Wall Street

  1. Pingback: 12 Years A Slave | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s