New Michael Jackson?

Popmuziek zal nooit meer hetzelfde zijn sinds Michael Jackson dood is. Gaan we ooit nog zo’n superster meemaken? Waarschijnlijk niet. Al was het maar omdat de muziekindustrie totaal ondersteboven is gekeerd sinds Napster, I-Tunes en Spotify. Kun je de huidige verkochte aantallen songs nog wel vergelijken met de enorme verkoopcijfers uit de gouden jaren ’70, ’80 en ’90? Natuurlijk niet. Maar het was vooral ook de invloed die Michael Jackson tot zo’n fenomeen maakte. In muziek, dans, video’s en iconografie. Ik denk dat er 3 kroonprinsen zijn die in aanmerking komen voor de titel New Michael Jackson.

1. Justin Timberlake
Daar waar MJ de brug wist te slaan tussen zwarte en blanke muziek, doet JT hetzelfde maar dan andersom. Als blanke bleekscheet uit N’ Sync hadden weinigen voorspeld hoe succesvol hij zou worden. Hij werkte met alle grote zwarte rappers (en met Madonna) en maakt een geweldige mix tussen rap en pop. Timbaland is de sound wizzard, die als producer de nummers steeds weer iets extra’s weet mee te geven. Daarbij is JT niet vies van nummers die langer dan 5 minuten duren. En tot slot zijn zijn clips vernieuwend, gewaagd en een lust voor het oog. 

2. Pharrell Williams
Als producer verantwoordelijk voor de eerste hitsuccessen van Justin (Like I Love You, Rock Your Body), toen hij zelf nog in de rock/funkband N.E.R.D. speelde. She Wants To Move was hun grote hit in 2004. Hij produceerde successen voor Britney en Madonna, maar pas in 2013 ging het rocket high voor Pharrell. Hij speelde met Robin Thicke op Blurred Lines en met Daft Punk en Nile Rodgers op Get Lucky. En bovendien werd het vrolijke liedje Happy uit de animatiefilm Despicable Me 2, na een aarzelende start een wereldhit van jewelste. Hij weet daarmee jong en oud te bekoren.

3. Bruno Mars
Hij heeft de kortste staat van dienst van de drie, maar heeft op zijn eerste twee albums (Doo-Wops & Hooligans en Unorthodox Jukebox) zoveel hits staan. En daarnaast speelt hij ook mee op veel hits van anderen. Zo haalde hij een nummer 1 met Billionaire, waarna zijn eerste solohit Just The Way You Are ook de top haalde. Zijn albums zijn een mengelmoes van muziekstijlen uit vijf decennia. En ieder nummer is een potentiële hit. Wie zijn optreden tijdens de Super Bowl 2014 onlangs zag, weet ook dat hij de cross-over naar stevige rock (met the Red Hot Chili Peppers) kan maken.

Michael zou op alle drie trots en jaloers zijn. Maar: The Winner is? Stem in onderstaande poll!

2 thoughts on “New Michael Jackson?

 1. Joanna

  Niemand zal ooit zo goed zijn als MJ.! Michael was een geboren getalenteerd muzikaal genie die niet te evenaren of te overtreffen valt.
  Timberlake, Bruno Mars, Pharrel, Gaga, Beyonce, Bieber, etc…ze willen allen zijn zoals MJ en imiteren daarom dikwijls de grootmeester.
  MJ’s invloed op deze nieuwe generatie artiesten is dan ook meer dan dikwijls zicht- en hoorbaar in hun clips & songs, maar daar stopt het.
  MJ was een geniaal, song en tekstschrijver, danser, producer,perfectionist, en bovendien 1 van de nederigste mensen die deze planeet ooit gekend heeft.
  Hij zou inderdaad trots zijn, op deze zangers/zangeressen,maar zeker niet jaloers.!
  Tot slot, ‘Who ‘s the new Michael Jackson’ is een stomme vraag.
  Er is, was maar 1 Michael Jackson en die is onsterfelijk door zijn muzikale erfenis.
  Dus ik zou aan iedereen willen vragen om te stoppen met een nieuwe MJ te zoeken, want indien die er niet was geweest, dan zouden de bovengenoemde artiesten er ook niet zijn. (toch niet met de mate van succes dat ze nu hebben.
  MJ’s quote…”Study the great and become greater” ..is niet meer van toepassing op de jonge artiesten van vandaag. De grootste aller tijden is gekend.
  Michael Jackson ‘ King of Pop’ forever.

  Reply
 2. Pingback: Best of 2014 | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s