The Circle (Dave Eggers)

Dave Eggers wilde meedoen aan het MTV-programma The Real World. In dit programma volgen we het reilen en zeilen van een aantal jonge talentvolle mensen, die een paar maanden gaan samenwonen in een soort studentenhuis in Los Angeles. De camera’s volgen alle gebeurtenissen in het huis en soms ook daarbuiten. Het was een van de voorlopers van de latere tv-hit Big Brother.
In zijn debuut A Heartbreaking Work of Staggering Genius (2000) beschrijft Eggers, die op dat moment beide ouders is verloren en zijn jongere broer zo goed als opvoedt, hoe hij aan de audities van het programma meedoet, maar uiteindelijk wordt afgewezen.

Nu heeft Eggers een Orwelliaanse roman gepubliceerd over de verstrekkende gevolgen van de ongelimiteerde technologische mogelijkheden van het Internet en social media in het bijzonder. The Circle is een Facebook-achtig bedrijf dat met behulp van social media een ideale samenleving nastreeft, die steeds meer totalitaire trekken vertoont. De jonge Mae Holland krijgt er een felbegeerde baan en wordt na een flitsende loopbaan het gezicht van het bedrijf, doordat ze met een cameraatje op haar borst haar hele leven online en transparant maakt. Een soort The Real World dus.

20140220-141511.jpg
Eggers schildert een samenleving die angstaanjagend veel op de onze lijkt. Tevens zet hij je onmiskenbaar aan het denken over de grenzen van waar de technologie ons tot in staat stelt en welke (morele) vragen dit oproept. Helaas is dit niet voldoende voor een goede, laat staan spannende roman. De karakters zijn oppervlakkig en krijgen weinig diepte. De scènes zijn nogal voorspelbaar en het plot kent welgeteld één verhaallijn. Hierdoor is het boek nogal eendimensionaal.
Persoonlijk ben ik minder pessimistisch dan de auteur als het gaat om het vermogen van de mensheid om goede beslissingen te nemen. Maar laat die discussie maar losbarsten. Daar besteed ik liever mijn tijd aan dan aan deze middelmatige roman.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s