12 Years A Slave

Hollywood is erg bezig met de slavernij. Vorig jaar was Django Unchained een belangrijke Oscar-kandidaat en dit jaar lijkt we de hoogste kans te maken op Beste Film. De Britse regisseur Steve McQueen (goeie naam voor de filmwereld!) maakte al naam met spraakmakende en controversiële films, zoals Shame over seksverslaving. Maar slavernij ligt heel gevoelig, ook al werd het in de 19e eeuw afgeschaft. Films worden met een vergrootglas bekeken.

Daardoor zijn films over dit onderwerp vaak nogal braaf en politiek correct. Met Django Unchained wist Quentin Tarantino dit te omzeilen. Gelukkig hebben de makers van 12 Years A Slave hetzelfde gedaan.
De film vertelt het verhaal van Solomon Northup die in 1842 vrij man is in New York. Op een dag krijgt hij van 2 heren de uitnodiging mee te werken in een circus. Hij laat zich die avond dronken voeren en de volgende ochtend ligt hij aan ketens in een pikdonkere cel. Hij wordt naar het Zuiden gebracht en daar verkocht als slaaf. Als Platt begint hij een nieuw leven in gevangenschap.

20140224-125641.jpg
De film is even gruwelijk als prachtig. De beelden van Louisiana zijn prachtig, terwijl de belevenissen van Platt afschuwelijk zijn. Het doet soms pijn om te kijken. Sommige scènes zijn ondanks hun gruwelijkheid weer filmisch prachtig. Vooral de scène met Platt op zijn tenen en zijn hoofd in een strop is gruwelijk en prachtig tegelijk. Het doet pijn om te kijken, maar je blijft kijken. Michael Fassbender speelt de sadistische plantagehouder die Platt het leven zuur maakt. Zijn psychopathische gedrag wordt echter ook veroorzaakt door zijn (onmogelijke) liefde voor de jonge slavin Patsey.
Al met al een compromisloos en onsentimenteel drama. Een hele prestatie voor zo’n beladen thema. Het cynische van de titel is dan ook, dat het voor Solomon ‘maar’ 12 jaar was, terwijl er voor de echte slaven op voorhand geen uitweg was.

Lees ook mijn blogs over andere Oscar-kandidaten:
The Wolf of Wall Street: http://wp.me/p3FHho-nH
American Hustlehttp://wp.me/p3FHho-mu 
Dallas Buyers Club: http://wp.me/p3FHho-oa
Philomenahttp://wp.me/p3FHho-p6 
August: Osage County: http://wp.me/p3FHho-mV
Inside Llewyn Davishttp://wp.me/p3FHho-ld 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s