Harry Quebert en Laura Palmer

Wat is een literaire sensatie? Joël Dicker is dat volgens zijn uitgevers, omdat er in Amerika meer dan een miljoen exemplaren van zijn boek De waarheid over de zaak Harry Quebert zijn verkocht. Dat zegt heel veel over de staat van de huidige literaire wereld. Opvallend is dat Dicker juist op dit punt zijn meest interessante, enigszins cynische passages schrijft. Uitgevers die zoeken naar en hopen op die ene klapper en alleen geïnteresseerd zijn in zoveel mogelijke publicitaire buzz.

De vraag naar literaire kwaliteit is secundair. Helaas geldt dat ook voor het boek van Dicker. Een zeer onderhoudend, goed geschreven whodunnit. Beetje veel bladzijden (586), maar een echte pageturner. Het wisselende perspectief in tijd en personages houdt het levendig.

20140331-084124.jpg

Laura Palmer (Twin Peaks)

Op erg originele gedachten kun je Joël Dicker niet echt betrappen. Zijn verhaal is duidelijk schatplichtig aan Twin Peaks, de cultserie van begin jaren ’90. Die draaide om de vraag wie het meisje Laura Palmer had vermoord. Aanvankelijk lijkt Laura het toonbeeld van de onschuld zelve die tragisch slachtoffer is van een misdrijf. Al snel blijkt dat iedereen in de gesloten gemeenschap iets te verbergen heeft, niet in het minst Laura Palmer zelf. Die bleek er een sinister dubbelleven op na te houden.

Het is gelukt om van Harry Quebert een literaire hype te maken. In Nederland deed DWDD een duit in het zakje door dit boek aan te bevelen. Opnieuw blijkt dat je dit moet wantrouwen vanuit het gezichtspunt van literaire kwaliteit.

One thought on “Harry Quebert en Laura Palmer

  1. Pingback: The Baltimores | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s