Dutchables (Best of Eurovision)

In 1975 mocht ik voor het eerst naar het Eurovisie Songfestival kijken en het was meteen raak. Nederland en mijn favoriete liedje, Ding-A-Dong won. Het heeft een zwak voor het festival in me aangewakkerd, al zegevierde ons land daarna nooit meer. In mijn vorige blog heb ik benadrukt dat in heel veel jaren onze inzendingen te slecht waren om enige illusie te hebben dat we hadden kunnen winnen. Ook dit jaar lijkt het me onwaarschijnlijk dat we überhaupt de finale gaan halen. Maar goed, na The Worst of Eurovision, nu de vijf beste liedjes van ons land, die niet wonnen. Liedjes van voor 1975 liet ik buiten beschouwing, waardoor Sandra & Andres (Als het om de Liefde gaat) en Mouth & MacNeal (I see a Star) helaas afvielen.

5. Ruth Jacott – Vrede (1993 – 6e plaats)

In de jaren 90 leek het Songfestival soms wel op een folkfestival. Ierland zette die jaren zijn stempel op het evenement. Maar tegelijkertijd deden langzaam maar zeker moderne muzikale invloeden hun intrede. Nederland had Ruth Jacott ontdekt en die zorgde voor een lekker swingend optreden. De licht ironische tekst was van Henk Westbroek, maar dat was internationaal toch van ondergeschikt belang. In Nederland was een ster geboren!

4. Heddy Lester – De Mallemolen (1977 – 12e plaats)

Het Songfestival was vooral een popfestival in deze jaren. Heddy kwam uit de kleinkunst en haar lied is meer theaterlied dan popsong. Maar in tegenstelling tot Mrs. Einstein pakte het in dit geval gunstig uit. De melancholische melodie en tekst is een beetje droevig, maar door het crescendo van het lied tegelijkertijd optimistisch. Top!

3. Maggie MacNeal – Amsterdam (1980 – 5e plaats)

Deze ode aan de tolerante vrijplaats die Amsterdam was en tegenwoordig alleen nog pretendeert te zijn. De tekst “De stad waar alles kan” was gewaagd. Zeker omdat twee weken later de kroning van Beatrix werd ontsierd door extreme krakersrellen. Maar goed in menige homobar werd juist deze zin uit volle borst meegezongen. Hoe dan ook: een mooi lied met een meeslepende melodie.

2. Anouk – Birds (2013 – 9e plaats)

Ze zei dat ze een Killer Song had voor het festival. Al bij eerste beluistering wist je dat het iets bijzonders had, ondanks dat het allesbehalve een standaard Songfestivalliedje was. De melancholie en de melodie pakken je direct en door de zuivere en sobere uitvoering van stoere Anouk kwam het heel ver. En terecht.

1. Edsilia – Hemel en Aarde (1998 – 4e plaats)

Dit optimistische liedje is een mooie mix van modern en traditioneel. Een sterke melodie, een modern ritme en een lekkere hook. De tekst is bijna spiritueel (in het Engels Walking on Water). Maar dit liedje scoorde vooral zo goed door de ijzersterke vocale prestatie van Edsilia. Opvallend was dat de winnaar (Dana International) allesbehalve zuiver zong. En tweede werd Imaani met Where Are You?, eveneens een sterke melodie met een modern ritme.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s