Nicolas Un-Caged (Joe)

“De teloorgang van een goed acteur.” Dat zou de titel van een blog over de carrière van Nicolas Cage kunnen zijn. Begin jaren ’90 was hij de grote belofte van de cinema. Zijn rollen in Wild at Heart, Leaving Las Vegas (Oscar!) en Moonstruck waren stuk voor stuk om in te lijsten. Een knappe kop, die de sterren van de hemel speelt!
Later koos hij voor actiefilms. Dat ging eerst nog best goed met Face/Off en The Rock. Maar langzaam maar zeker gleed het niveau steeds verder af. Er zat amper nog een serieuze rol tussen. Hij heeft vast heel veel geld verdiend met Gone in 60 Seconds en National Treasure, maar ik vond het helemaal niks. Na The Sorcerer’s Apprentice nam ik me voor nooit meer een film met Nicolas Cage te kijken! Zo erg was het!
Toch is het ervan gekomen. In Frankrijk is de keus voor films die niet in het Frans zijn (nagesynchroniseerd) op de vingers van één hand te tellen. En dus was het Spiderman 2 in 3D of Joe, een drama over de zelfkant in Texas. Geen moeilijke keuze.
Joe is een 48-jarige loner die zijn geld verdient met duistere zaakjes (bomen vergiftigen zodat ze kunnen worden omgehakt). Op een dag vraagt een jonge knul van 17 of Joe werk voor hem en zijn vader heeft. Het is een harde werker, maar de vader blijkt een nietsnut. Altijd dronken, ruzie zoekend en hij slaat Gary af en toe bont en blauw. Joe heeft een lang verleden met de autoriteiten en probeert met veel moeite op het rechte pad te blijven. Dus kijkt hij weg als hij ziet hoe Gary klappen krijgt van zijn Pa. Die blijkt ook niet de echte vader van Gary en zijn zus. Er hangt continu een dreigende sfeer in de film en Nicolas Cage past perfect in deze rol van ruwe bolster, blanke pit. Uiteraard komt het tot een heftige ontlading (de film is expliciet niet voor onder de 12 jaar en dat vond ik nog voorzichtig).
Het is goed om te merken dat Cage weer laat zien dat hij een goede acteur is die dramatische rollen aan kan. De belofte van de film is echter de 17-jarige Tye Sheridan, die Gary zeer overtuigend neerzet. Maar laten we hem niet teveel de hemel in prijzen. We weten er van beloftes kan komen!

Advertisements

2 thoughts on “Nicolas Un-Caged (Joe)

  1. Henny van Peperstraten

    Hoi Kees, ik snap het verhaal erbij niet helemaal, volgens mij worden ne namen Joeen Gary halverwege het verhaal verwisseld?

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s