Oh What A Circus! Oh What A Show! (Eurovision)

Che Guevara bezong met deze woorden in de rockmusical de illustere hoofdpersoon Evita Peron. Die wist als actrice wel hoe ze haar opwachting moest maken op het politieke toneel in Argentinië. En hoe ze dramatisch als een halve heilige door haar vroegtijdig sterven van datzelfde toneel zou verdwijnen.

Ik moest er deze week aan denken, toen het weer tijd was voor het Eurovisie Songfestival. Ik geniet er elk jaar van. Ondanks alles. Want ja, natuurlijk draait het om show en circus! Dus zagen we dit jaar vrouwen op rolschaatsen, aan een trapeze, op een soort kermisschommel, als hologram en in Dirndljurk maat dubbel D boter karnen! Daarnaast mannen in een hamsterrad, in TeleTubbies-outfit, op een trampoline en in een galajurk.

Succes op Eurovisie hangt altijd af van twee elementen: het liedje en het showelement. Alleen een opvallende act is niet voldoende. Neem Lordi uit Finland. Opvallende act vanwege de outfit en het feit dat er voor het eerst een hardrock nummer werd gespeeld op het festival. En het was een aanstekelijk nummer. Dana International won ondanks dat ze ongeveer geen noot zuiver zong. Dat is tegenwoordig met de vakjury toch een stuk moeilijker (al kwam Armenië nog best ver!) Zelfs Servië won ten tijde van het televoting overtuigend met een opvallende act (je weet wel die Farah Fawcett lookalikes als achtergrondzangeressen) en een gevoelig liedje in de eigen taal (Molitva). We verstonden er geen woord van, maar de emotie kwam authentiek bij de kijkers binnen.total-recall

Dit jaar dus een vrouw met baard. De oudste circusact ter wereld (of is dat de vrouw met drie borsten!) Wie herinnert zich Aphex Twin? En Little Britain? Kortom: niets nieuws onder de zon! Of toch wel? Conchita Wurst zong een lied dat recht uit een James Bond-film kon komen. De titel en tekst spreken direct tot de verbeelding (Rise like a Phoenix) en bovendien zong zij/hij het overtuigend, vol overgave en met geen valse noot. Een echte winnaar, die tegen de verwachting in ook heel veel punten uit het voormalig Oostblok kreeg.
20140511-021823.jpg20140511-021836.jpg
Ja, het Songfestival is een show en een circus. Waar je ook opvalt met een oprecht countrynummer, dat prachtig in beeld is gebracht. Maar tenminste een redelijk onschuldig circus, waar zelfs de Partij voor de Dieren geen vragen over hoeft te stellen. No animals were harmed during the show.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s