Classical Pop

Er zijn veel mooie huwelijken gesloten tussen klassieke en popmuziek. In vrijwel alle genres zie je op een gegeven moment de fusie van oude en nieuwe muziek. Het laatste voorbeeld komt van Clean Bandit, die een buitengewoon geslaagde mix maken van elektronische muziek met klassieke invloeden. In de openingstrack (Mozart’s House) van hun eerste album (New Eyes) wordt vrij geciteerd uit het oeuvre van Mozart.

Het album heeft alles in zich om de soundtrack van deze zomer te worden. De tophit Rather Be stond al weken op 1 en ik voorspel dat de nieuwe single Extraordinary ook een dikke hit wordt.

Begin jaren ’80 maakte Malcolms McLaren, de man die The Sex Pistols had groot gemaakt, een album uit met moderne versies van beroemde aria’s uit opera’s. De grote hitsingle was Madame Butterfly naar de opera van Puccini! Het verhaal van de opera verteld met de beroemde aria Un Bel Di Vedremo als achtergrond. De soft-erotische videoclip deed de rest. Een culthit was geboren. Het was mijn eerste kennismaking met veel beroemde opera’s. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen: het hele album Fans is fantastisch!

Het enorme succes van Stars on 45 kreeg veel vervolg. Het geesteskind van de Nederlandse topproducer Jaap van Eggermont startte met een Beatlesmedley, die nummer 1 in Amerika werd! Hij maakte zelf een aantal succesvolle vervolgen, maar hij inspireerde ook anderen, die een graantje van het succes wilden meepikken. The Royal Philharmonic Orchestra verzon de variant Hooked on Classics en had met de klassieke medley een Top 40-hit. Als deejay heb ik het een paar keer gedraaid in een nostalgisch blokje tot groot enthousiasme van een selecte groep!

Laat me weten welke voorbeelden van combi’s van pop en klassiek jij het meest geslaagd vindt!

2 thoughts on “Classical Pop

  1. Pingback: Best of 2014 | KeesPaalvast

  2. Mark Benjamin

    Voor mij is nog altijd Procol Harum het mooiste voorbeeld van wat destijds een symfonische popgroep werd genoemd. A whiter shade of pale werd ten onrechte versleten voor Bach-plagiaat, met A Salty Dog maakte de band voor het eerst gebruik van een compleet symfonie-orkest, maar het meest geslaagde voorbeeld is de lp Live with the Edmonton Symphony Orchestra. Vooral het openingsnummer Conquistador is een mooie symbiose van pop en klassiek. Ook leuk, maar meer aan de rock-kant: nummer America van de band The Nice, een vrije bewerking van Bernsteins America uit de West Side Story met een citaat uit de negende symfonie van Dvorak.


    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s