Ex Treme New Orleans

We namen een afslag te vroeg en kwamen terecht in de buitenste buitenwijken van New Orleans. Niet eerder kwamen we in het “rijke” Verenigde Staten zulke armoede tegen. Leegstaande en half bewoonde, op instorten staande houten huisjes waren het, die zichtbaar te lijden hadden gehad van de storm Katrina. Het was er erg unheimisch en had veel weg alsof we in de Derde Wereld waren terechtgekomen. De bevolking was 100% zwart, de vochtige hitte bijna ondraaglijk en het straatbeeld troosteloos.

Later kwamen we terecht in het historische centrum van New Orleans, The French Quarter, waar we een basic hotelkamer vonden op een steenworp afstand van Bourbon Street. DSCN3527Dat was ineens een hele andere wereld. Dit staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is toeristisch, levendig, muzikaal en in het uitgaansleven heel vrij en bijna zedenloos! Zo preuts en regelstrikt als de rest van Amerika is, in New Orleans geldt een andere (losse) moraal. Een beetje het Las Vegas van het zuidoosten. De Franse invloed zal er ongetwijfeld aan hebben bijgedragen.

De storm Katrina hield huis in Louisiana en New Orleans in de zomer van 2005 en met name het gebied in de delta van de Mississippi kwam grotendeels onder water te liggen. De journaalbeelden herinnerden ons Nederlanders aan de watersnoodramp van 1953, toen grote delen van Zeeland en Zuid-Holland blank stonden. De televisieserie Treme gaat over de periode na Katrina en dan met name in de arme wijk Treme, die zwaar heeft geleden onder de storm en waar veel muzikanten en creatieve mensen woonden. Treme Michiel HuismanDe serie is niet echt gedreven door een plot. Het gaat vooral over hoe de stad, de wijk en de mensen er langzamerhand weer bovenop proberen te komen. Hoe de hoge heren uit Washington ze in de steek laten, hoe velen de stad zijn ontvlucht, hoe de corruptie onverminderd doorgaat en langzaam maar zeker ook de criminaliteit en het geweld de stad weer heroveren. Maar vooral toont de serie de woede en onmacht van de gewone burgers tegen een hoopvolle achtergrond van de overal aanwezige muziek in allerlei hoedanigheid. Ik houd helemaal niet zo van jazz-muziek, maar in Treme is het aanstekelijk tot en met.

De Nederlandse acteur Michiel Huisman speelt de rol van de muzikant Sonnyuit Amsterdam die met moeite zijn drugsverslaving probeert te overwinnen en een muzikale carrière op te bouwen. Een leuke rol, waarin hij af en toe in het Nederlands mag schelden als hij weer eens ontslagen wordt.

Muziek en televisie blijft een lastige combinatie. Toch vind ik het ongelooflijk, dat deze HBO-serie op de vaderlandse tv niet wordt uitgezonden. De makers van Treme waren eerder verantwoordelijk voor The Wire, een van de meest vernieuwende politieseries. Daar was zelfs bij de Publieke Omroep geen plek voor. Gelukkig zijn de vier seizoenen op DVD voor een schappelijke prijs te koop (o.a. bij Concerto en Plato). Ik zeg: kijken en luisteren!

One thought on “Ex Treme New Orleans

  1. Pingback: Gone Girl (Film) | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s