Big 3 (UK)

Engeland, Schotland, Wales. Eén eiland, drie landen. Beetje verwarrend. Bij het Songfestival treedt United Kingdom (UK) met één act aan. Onhandig nu je vooral van je buurlanden punten moet krijgen. En bij het voetbal zijn ze weer apart, terwijl de best betaalde speler (Gareth Bale) op dit moment uit Wales komt!

De drie hoogste bergtoppen, The Big 3, liggen netjes verdeeld over de drie landen. Dat blijkt een beetje gesmokkeld, maar uit verkooptechnisch oogpunt heel slim gedaan.

Scafell Pike (978 meter) ligt in het Lake District in Engeland. Een prachtig groene omgeving waar je mooi kunt wandelen. De avond voor de beklimming 5 jaar geleden had ik een warm regenjack aangeschaft en dat bleek geen overbodige luxe. Halverwege de klim kwamen we in de mist en ondanks het beperkte zicht haalden we met wat klauteren de top. Daar stond alleen een betonnen paaltje. We zagen geen hand voor ogen en na een kwartiertje rust wisten we niet meer hoe we boven waren gekomen. Op intuïtie de afdaling ingezet. Dat bleek een andere en veel steilere route dan op de heenweg. Letterlijk op handen en voeten de route terug gevonden. Best spannend en eng maar achteraf lach je erom.

Vorig jaar was Ben Nevis (1344 meter) in Schotland aan de beurt. Het was stralend weer en de kranten schreven over The Scottish Heatwave. Dat maakte de klim nog zwaarder, maar je had tenminste uitzicht. Het was druk, maar het veld dunde snel uit. Te steil, te warm, te zwaar. Bedekkende kleding en zonnebrand moesten verbrande huid voorkomen. Op de top is het een soort maanlandschap met veel platte keien. Op de terugtocht merkte je pas hoe lang en steil het pad is. Gelukkig is er beneden een pub, waar je van een welverdiende pint of lagerkunt genieten.

Vandaag deden we nummer 3: Snowdon Mountain (1085 meter) in Wales. Het plan was om de suggestie uit The Lonely Planet te volgen. Volgens Snowdon Ranger Path naar boven en daar via Rhyd-Ddu Path naar beneden. Daarna zou het ongeveer 2 kilometer via de gewone weg naar de auto zijn. Een mooie Round Trip dus. Vertrokken in stralende zon, maar na een uur werd het bewolkt en op de top waren we weer 100% in the cloud. Zo erg dat het pad naar beneden bijna niet te zien was. Daarom terug via hetzelfde pad als heen. Eenmaal beneden begon het te stormen, onweren en te plenzen. Precies op tijd in de auto, zodat ons een nat pak bespaard bleef.

Achteraf is Snowdon de vreemde eend in de bijt. Er gaat namelijk ook een trein naar de top. Hierdoor werd het hoogste punt voor 90% bevolkt door schoolkinderen en bejaarden. Het moment dat je de top bereikt deel je nou eenmaal liever alleen met lotgenoten. Daar staat tegenover dat we in het stationnetje met koffie en soep een beetje warm konden worden.
Al met al een hele belevenis The Big 3. Maar je weet wat ze zeggen: Two’s a party, three’s a crowd!

20140708-212632-77192991.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s