The Americans (Cold War Revisited)

Je groeit op als Amerikaanse tiener en dan blijkt dat je ouders eigenlijk Russische spionnen zijn. Zogenaamde sleepers: schijnbaar totaal ingeburgerde Amerikanen, die elk moment kunnen worden opgeroepen voor een spionageklusLittle Nikita. De film Little Nikita uit 1998 draait om dit gegeven. River Phoenix speelde de hoofdrol en dat is eerlijk gezegd de belangrijkste reden om deze film te bekijken.

Ik moest eraan denken bij de televisieserie The Americans, omdat die ongeveer hetzelfde uitgangspunt heeft. Het is 1980, Phil Collins zingt In the Air Tonight en Ronald Reagan is net president van de VS. Phillip en Elizabeth leven een ogenschijnlijk doodnormaal leven met hun twee schoolgaande kinderen. Net als hun buren (voor het dramatisch effect is de buurman een doorgewinterde FBI-agent, die zich met contraspionage bezighoudt) worstelen ze zich door hun huwelijksproblemen heen. Er is echter een groot verschil: ze hadden van het begin een verstandshuwelijk. Bij elkaar gebracht door de KGB op jonge leeftijd, opgeleid als meedogenloze agenten, die voor niets en niemand terugdeinzen. Ze leven eigenlijk een dubbel dubbelleven: naar de buitenwereld verbergen ze hun loyaliteit aan de Sovjet-Unie, maar ook naar elkaar toe doen ze alsof een happy couple zijn.

De serie ziet er griezelig authentiek uit. De no future sfeer van de jaren 80 crisis en de Koude Oorlog is goed weergegeven. De muziek (Echo & The Bunnymen, Peter Gabriel, The Cure) helpt daar goed bij. In de pilot spreken de Russen nog Engels, maar in de rest van de serie spreken de Russen gelukkig Russisch. De spionnen zijn masters in disguise en nemen zo verschillende gedaantes aan. De techniek doet hopeloos verouderd aan, maar het gebrek aan snelle communicatie maakt het daardoor ook weer spannend. Er wordt ouderwets geknokt en geracet in mooie sleeën. De hoofdrollen worden goed vertolkt (o.a. Matthew Rhys, de homo uit Brothers & Sisters), maar de show wordt gestolen door Margo Martindale. Wie zeg je?, hoor ik u denken.

THE AMERICANS -- The Colonel -- Episode 13 (Airs Wednesday, May 1, 10:00 pm e/p) -- Pictured: Margo Martindale as Grannie -- CR: Craig Blankenhorn/FX

Margo Martindale als The Colonel

Ze speelt vooral bijrollen: onlangs nog in August Orange County en in Seizoen 2 van Justified speelt ze de lokale maffiabaas Mags Bennett. Daar kreeg ze een Emmy voor. Daar maakt ze nu wellicht weer kans op met haar rol als de ongenadige, hardvochtige baas van de twee spionnen. Weergaloos goed!

Lees ook mijn blogs over Justified en over August: Osange County

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s