En Plein Public (Nebraska)

Bij heel mooi weer is het in de open lucht naar films kijken een aangename bezigheid. Ik had het tot nu toe slechts één keer gedaan: ruim 20 jaar geleden toen ik met een vriendin op vakantie op Kreta was. Waar de film over ging of hoe die heette, is me ontschoten. Ik weet alleen nog dat Sting de hoofdrol speelde en dat het met Griekse ondertitels was. Ook weet ik nog dat de lamp van de projector niet echt goed werkte, waardoor het leek of de hele film in een soort permanente schemer speelde.

De techniek bij de Pleinbioscoop in Rotterdam was perfect. Helaas geen zwoele zomeravond, zoals in Kreta. Maar het was tenminste droog en dat is de afgelopen weken al tamelijk luxe, ook al is het nog augustus. Het plein is aangekleed als een soort huiskamer met planten en schemerlampen. Het publiek gedraagt zich ook alsof ze thuis zijn. Krakende chipszakken en commentaar hoort erbij.

De film is Nebraska, die begin dit jaar op het Rotterdam Filmfestival in première ging. Het verhaal gaat over de bejaarde Woody Grant die steeds van huis loopt. Volgens een op naam gestelde brief heeft hij een miljoen gewonnen en kan hij dat in Nebraska ophalen. Zijn vrouw en zoons kunnen hem niet aan het verstand brengen dat het een zwendeltruc is. Dus besluiten ze de dementerende vader in de waan te laten en er een roadtrip van te maken. Van Montana vertrekken ze naar Hawthorne waar het gezin vroeger woonde. Daar gaat het verhaal dat Woody rijk is als een lopend vuurtje rond. Het brengt veel oude verhalen boven over zaken die beter vergeten zouden blijven. Het is een bitterzoete tragikomedie, die je doet realiseren hoe waardevol de relatie met ouders is. En de waarde van vergeten en vergeven komt op een verrassende manier tot uiting. Vergeet deze film niet te bekijken. Hij is het meer dan waard.

IMG_3901.JPG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s