Enemy (Jake vs Jake)

De opening van deze psychologische thriller vindt plaats tijdens een peepshow. Het zou zonde zijn de clou van deze ijzersterke scène weg te geven! Dat doe ik niet, maar die belooft veel voor de rest van de film.
Jake Gyllenhaal is een wat suffe universiteitsdocent in Toronto. Af en toe komt een soort vriendin langs voor de sex, maar verder gebeurt er weinig in zijn leven.
Tot hij van een collega de tip krijgt over een film van een lokale filmmaker. Hij huurt hem bij de videotheek. Tot zijn verbijstering blijkt een piepklein rolletje in de film te worden gespeeld door iemand die als twee druppels water op hem lijkt.
Hij speurt de acteur op en in het echt zijn ze elkaars evenbeeld. Zelfs een litteken op hun buik is identiek.
Dit is het begin van een verwikkeling waarbij de twee mannen op een gegeven moment van plek (en vrouw) wisselen. Voor een acteur moet het geweldig zijn om tegenover jezelf te spelen. Jake doet dit met verve. De film is soms lastig te volgen, omdat je op een gegeven moment niet meer goed uit elkaar kan houden wie wie is. De film doet denken aan experimentele thrillers uit voorbije decennia, maar het is best onderhoudend en fascinerend.

Advertisements

One thought on “Enemy (Jake vs Jake)

  1. Pingback: Blade Runner 2019 en 2049 | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s