Locke (Tom Hardy)

Let op: dit blog bevat plot spoilers

Tom Hardy had volgens zeggen nog een paar weken over in zijn agenda en dus besloot hij de hoofdrol in de film Locke aan te nemen. Geen lichte taak, want hij is de enige acteur die in deze rolprent in beeld komt. De film leunt vrijwel totaal op hem en zijn acteertalent. We zien hem anderhalf uur in zijn auto in het donker over Engelse snelwegen rijden. Eenheid van tijd en plaats dus. In die zin doet het denken aan Buried, waarin een man met alleen een mobieltje begraven in een lijkkist ligt.

Wuthering HeightsDe eerste keer dat ik hem zag spelen was in de Engelse ITV-versie van Wuthering Heights een aantal jaar terug. De serie werd uitgezonden op twee avonden, dat we in Engeland op vakantie waren. Hij was perfect gecast als Heathcliff. Aantrekkelijk en afstotend tegelijk. Knap en niet-knap. Daarna had hij geluk om in een reeks sterke films in sterke rollen te kunnen spelen. Inception, Warrior, This means War, Lawless en The Dark Knight Rises. En nu is hij een ster, die ook nog in kleine films wil spelen.

Ivan Locke is een betrouwbaar en rechtschapen mens, die na zijn werk als voorman in de bouw in zijn auto stapt. Bij het eerste stoplicht zit hij een beetje te dromen, waardoor de auto’s achter hem gaan toeteren. Als hij vervolgens in zijn auto een reeks telefoontjes gaat plegen, wordt langzaam maar zeker duidelijk dat hij op het keerpunt in zijn leven staat. Binnen anderhalf uur raakt hij zijn baan, zijn vrouw en zijn thuis kwijt. Hij is een soort control freak, die vanuit zijn auto alle touwtjes in handen wil blijven houden. LockeMaar elk telefoontje brengt hem meer en verder in de problemen. Hij probeert kalm te blijven, maar met elk gesprek moet hij met een andere emotie omgaan. Hoe dat allemaal afloopt, verklap ik niet. Tom Hardy krijgt meestal rollen als stoere binken. Deze film is daarop geen uitzondering: hij is van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’. Locke is het bewijs, dat hij zijn stoere fysiek niet nodig heeft om een krachtige rol neer te zetten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s