Dorsvloer vol confetti

De dominee leert je dat de vrouw op aarde is om de man te ondersteunen. Immers Adam was er eerst en daarna pas Eva. En de onderwijzer van de school waarschuwt voor satanische teksten in populaire muziek. Dat demonstreert hij door op een aftandse cassetterecorder het liedje Female Intuition van Mai Tai achterstevoren te draaien. De jonge, intelligente Katelijne hoort het aan en lijkt alleen maar meer geïnteresseerd te raken.

Ze is het enige meisje in een streng gereformeerd boerengezin uit Zeeland. Ze kan het goed vinden met haar oudste broer Christiaan, maar die heeft zo zijn eigen besognes. Het Zeeuwse platteland is het prachtige decor van het in zichzelf gekeerde en beklemmende milieu anno 1988.
IMG_0370.JPG
Uiteraard heb ik het debuut van Franca Treur gelezen. Ze was immers inwoner van Leiden, toen ze het boek schreef. Ik vond het geen slecht boek, maar als roman niet overtuigend. Het is nogal anekdotisch, meer een bundel verhalen. Dat bezwaar is in een film van 90 minuten minder erg. Je blijft echter nieuwsgierig naar hoe dit meisje zich op de middelbare school (in Goes) verder ontwikkelde en hoe ze heeft besloten in Leiden te gaan studeren (de VU in Amsterdam zou gezien haar achtergrond logischer zijn geweest).
De film ziet er mooi uit; er wordt heel goed geacteerd; de situaties zijn soms geestig en soms beklemmend; er is sluimerend conflict maar er zit veel liefde in het verhaal (al wordt dat in het gezin zelden getoond of uitgesproken). Een typisch Hollandse film in een lange reeks films die handelen over onze overwegend calvinistische komaf. En nu maar afwachten of Knielen, op een Bed Violen ooit nog eens het witte doek bereikt. Het blijft doodzonde dat Paul Verhoeven zich uit dat project heeft teruggetrokken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s