Fury (Brad Pitt)

NB. Dit blog kan plot-spoilers bevatten!

Toen Brad Pitt zijn grote doorbraak had in Thelma & Louise hoefde hij alleen maar mooi te zijn en een brutaal opdondertje te spelen. Dat deed hij met verve en ‘a star was born’. We zijn nu ruim twintig jaar verder en zijn ster is nog steeds niet tanende. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat dit niet te danken is aan het acteertalent van Brad. Door de jaren heen is pijnlijk duidelijk geworden dat dit nogal beperkt is.

In Fury is dat geen groot probleem, omdat de hoofdpersoon een nogal eendimensionaal karakter is. Het gaat om de Amerikaanse tankcommandant met de bijnaam Wardaddy. Het is april 1945 en hij vecht in Duitsland tegen een verliezende vijand die niet wil opgeven. Hij heeft tot nu toe altijd zijn tank veilig door de vijandelijke linies geloodst. Hij krijgt echter versterking van een groentje, die ook nog klerk is. Om onduidelijke redenen is hij naar het front gestuurd.
IMG_4335.JPGHoe het verhaal zich verder ontwikkelt is niet moeilijk te raden. Het genre van de oorlogsfilm kent nog maar weinig paden die niet platgetreden zijn. En na de meesterwerken Saving Private Ryan en Band of Brothers lijkt het overbodig nog een oorlogsfilm over de bevrijding van Europa te maken.

Toch is Fury geen slechte film, als je ervan houdt. Hij is realistisch, wreed en soms smerig. Echter de scène waar twee vijandelijke tanks een soort dodendans met elkaar opvoeren is subtiel en een verrassend hoogtepunt voor het genre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s