Whiplash (Leiden International Film Festival)

De openingsfilm van dit jaar op het Leiden International Film Festival is de muziekfilm Whiplash. De 19 jarige drummer Andrew zit op het meest gerenommeerde conservatorium van Amerika. Hij wordt gespot door de jazz-docent, mister Fletcher. Die is befaamd en berucht om zijn onconventionele gedrag. Hij kleineert zijn studenten en deinst daarbij voor niets terug! Hij is meedogenloos en sadistisch om het beste uit de muzikanten te halen. Dit is andere koek dan Robin Williams in Dead Poets Soviety. Het levert een mooie film op met mooie muziek, een onverwacht plot en mooie beelden! Dit is zo’n typische festivalfilm die je anders niet zou gaan bekijken. De andere twee films die ik tot nu toe zag waren helaas minder indrukwekkend.

The Young Kieszlowski
Ongewenste zwangerschap bij tieners is in Amerika nog steeds een groot probleem. the-young-kieslowskiDeze film laat in de openingsscène zien, dat seksuele voorlichting een pijnlijk issue is en blijft tussen ouders en kinderen. Het is meteen de beste scène van de film. Het verhaal over het meisje dat haar baby besluit te houden lijkt wel erg op dat van de film Juno van enkele jaren geleden. Echter The Young Kieszlowski haalt in de verste verte niet het niveau van Juno.

The Salvation
Een Scandinavische western. Dat maakt nieuwsgierig. Met Mads Mikkelsen in de hoofdrol. Dat schept verwachtingenIMG_4363. De film opent uitstekend met prachtige beelden en beklemmende scènes. Het verhaal gaat over een Deense immigrant die na 7 jaar zijn vrouw en zoon naar Amerika laat overkomen. Meteen na aankomst komen ze de verkeerde mensen tegen en gaat het helemaal mis. Dat geldt helaas ook voor de film. Gaandeweg wordt het meer en meer een standaard western waar er dertien van in een dozijn passen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s