Interstellar: science of fiction?

Het woord science in science-fiction lijkt te suggereren dat er een wetenschappelijke basis in de verhalen hoort te zitten. Christopher Nolan, de maker van Interstellar, is zich hier waarschijnlijk erg bewust van geweest. De film is dan ook doorspekt met allerhande wetenschappelijke theorieën, concepten en ideeën. Dat gaat niet alleen om sterrenkunde, natuurkunde, maar ook filosofieInterstellar en antropologie. Best leuk, maar het zien van deze film maakt het nogal zwaar.

Uiteindelijk is het natuurlijk ook allemaal maar verzonnen: fiction. De aarde wordt ergens in de 21e eeuw geteisterd door allerlei natuurrampen die de productie van voedsel ernstig in gevaar brengen. De voormalig piloot Cooper komt er bij toeval achter dat de NASA in het geheim een missie naar een andere wereld voorbereidt. Nou ja toeval? De wet van Murphy: dat wat kan gebeuren, zal gebeuren.

Dus gaat Cooper als astronaut op zoek naar een ander sterrenstelsel en laat zijn gezin achter. Opofferingsgezindheid ten behoeve van de mensheid of ultiem overlevingsinstinct? Daar draait het in de film uiteindelijk om. Bijna drie uur duurt Interstellar en het ziet er allemaal prachtig uit. Toch overtuigt de film mij niet helemaal. De film komt traag op gang en het einde wordt nogal afgeraffeld. Daardoor is het geheel niet helemaal in balans.Contact

Maar het is vooral het loodzware wetenschappelijke gewicht van de film dat mij dwars zat. Het belemmert je bij het laten meeslepen in het verhaal. En het sentimentele laatste half uur helpt ook niet. Dat het script oorspronkelijk bedoeld was voor Steven Spielberg verklaart dat enigszins. De film is trouwens schatplichtig aan talloze sf-klassiekers, zoals The Right Stuff, 2001 A Space Odyssey en Close Encounters od the Third Kind. Maar het meest deed de film me denken aan Contact, waarin Jodie Foster op zoek gaat naar buitenaards leven. Totaal niet overtuigend vond ik die film. Het grote raadsel voor mij blijft waarom de ene scieClose Encountersncefiction film je helemaal meesleurt door een totaal verzonnen verhaal, terwijl je de andere pretentieuze, sentimentele nonsens vindt. Ik vraag me daarom af: zou daar al wetenschappelijk onderzoek naar zijn gedaan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s