Bowie 50

In 1964 bracht David Bowie zijn eerste langspeelplaat uit. Dit jaar dus 50 jaar geleden begon de carrière van een superstar. Een halve eeuw met hoogte- en dieptepunten. Paradiso organiseerde daarom een tribute-avond rond het fenomeen Bowie. Mijn kennismaking met Bowie kwam uit de Muziekkrant Oor, die mijn oudste broer begin jaren 70 wel eens kocht. Daar stonden foto’s in van Bowie in zijn meest androgyne periode. Fascinerend. Maar pas met Heroes zag ik hem voor het eerst op Toppop.

Een halve eeuw is een mooie aanleiding om mijn favoriete en minst favoriete nummers van de veelzijdige artiest op een rijtje te zetten.

Cat People (Putting out Fire)
De filmversie is geproduceerd door niemand minder dan Giorgio Moroder. Geniaal in tegenstelling tot de laffe uitvoering op hitalbum Let’s Dance.

Life On Mars

Prachtige muziek met onnavolgbare teksten. Geen idee waar hij over zingt. “Is there Life on Mars?” Nutteloos weetje: Frida nam de Zweedse versie van dit nummer op!

Heroes

Een paar jaar nadat dit een hit was, werd het gebruikt in Christiane F. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo. Een deprimerende film over een meisje dat heroïnejunkie wordt. Toen kreeg de tekst “We could be Heroes. Just for one Day” ineens een heel andere betekenis.

Dieptepunt

De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat het na het enorme succes van Let’s Dance snel bergafwaarts ging met de muzikale loopbaan van Bowie. Hij leek zich meer op films te concentreren en had nog een paar goede hits, maar de glans was er wel een beetje af. Het dieptepunt vond ik persoonlijk het album Tonight uit 1984. Het titelnummer was een duet met Tina Turner dat vier jaar later in de liveversie de laatste nummer 1 voor Bowie werd. Persoonlijk vind ik het zijn slechtste nummer. Hijzelf is er waarschijnlijk ook niet echt trots op: het ontbreekt op al zijn verzamelalbums!

Advertisements

One thought on “Bowie 50

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s