Hell on Wheels

Cullen Bohannon is een man in de categorie rouwdouwer en ruwe bolster, blanke pit. Met zijn woeste baard, lange manen en brede tors is hij ondanks zijn onbehouwen gedrag ook een kerel die alle ogen op hem gericht krijgt.
IMG_4409.JPG
In de jaren ’60 van de 19e eeuw raakt hij betrokken bij de aanleg van de spoorlijn dwars door Amerika. Zeg maar: van New York tot Los Angeles. De Amerikaanse Burgeroorlog is nog maar net afgelopen en Bohannon heeft aan de kant van de verliezers gevochten. Dat is slechts één van de demonen uit zijn verleden die hem achtervolgen.
Het plaatsje Hell on Wheels bestaat uit tenten en andere mobiele en tijdelijke gebouwen. Het wordt bevolkt door een zooitje ongeregeld. Voormalige slaven uit het Zuiden doen nu zware arbeid in vrijheid. Twee Ierse broers runnen het bordeel en zorgen voor erotisch entertainment. Een zonderlinge dominee met zijn dochter probeert indianen te bekeren. Verder is er Thomas Durant, die met dubieuze financiële praktijken en staatssteun de spoorlijn hoopt te realiseren. En er is de Zweed, het hulpje van Durant, die als een soort sheriff in het dorpje optreedt. Zijn eigen gedrag is echter allesbehalve onberispelijk. Hij komt daardoor lijnrecht tegenover Bohannon te staan.

De serie blaast nieuw leven in het genre van de western. De makers ontwijken heel behendig de valkuilen van de politiek-correcte bril van de huidige tijd. Dus worden de spanningen tussen blank en zwart, man en vrouw en met de indianen of de Mormonen niet weggemoffeld of geromantiseerd. Integendeel. En toch zijn er sterke karakters aan elke kant van alle scheidslijnen. Bijvoorbeeld de prostituee Eva, die door de indianen is gebrandmerkt met een tatoeage op haar gezicht, vervolgens met een blanke man trouwt, terwijl ze eigenlijk van de zwarte Elam houdt.
IMG_4411.JPG
Inmiddels zijn er drie seizoenen van de serie verschenen met elk maar 10 afleveringen. Het decor van MidWest America is adembenemend. Het zijn vooral de botsende karakters en hun steeds verrassende verhaallijnen die deze serie tot een mustsee maken. Als treinreiziger heb je weleens het gevoel in een hell on wheels te zijn beland, maar in vergelijking met de situatie uit de serie met die naam, valt het altijd mee.

1 thought on “Hell on Wheels

  1. Pingback: The Handmaid’s Tale (Mad Men) | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s