Top 40 50

Vandaag ziet de Nederlandse Top 40 Abraham! 50 jaar geleden zond Radio Veronica de eerste hitlijst uit. Ik werd twee maanden later geboren en niet alleen daardoor voel ik verwantschap. Met een beetje overdrijving zou je kunnen stellen dat de Top 40 mijn leven weergeeft.

Mijn eerste herinnering aan de Top 40 dateert uit 1975. Voordat de zeezender uit de lucht werd gehaald in 1974 luisterden wij thuis uiteraard naar Radio Veronica, waar ooit een plaatje werd gedraaid (Penelopie van Les Poppys) voor de verjaardag van mijn moeder. Ook kan ik me herinneren dat het zendschip in een storm op het Scheveningse strand vast was komen te zitten. En natuurlijk herinner ik me de laatste uitzending in 1974 voordat de radiopiraat werd verboden. Waarschijnlijk heb ik het niet live meebeleefd, maar heeft Veronica de beelden er de jaren erna in het collectieve geheugen van Nederland geramd! Opdat we niet zouden vergeten welk onrecht toen plaatsvond. Lees het geweldige boek van Auke Kok over Veronica of bekijk de Engelse film The Boat that Rocked om meer te leren over de geschiedenis van piratenzenders.

In 1975 begon ik stelselmatig te luisteren naar de Top 40. De TROS zond hem in de verboden Veronica-tijd op donderdagmiddag uit met Ferry Maat als presentator. De eerste nummer één die ik me kan herinneren was That’s the Way (I like it) van KC and the Sunshine Band. Geweldige naam trouwens voor een geweldige band met geweldige hits!

Maar de belangrijkste herinnering is toch wel het gedrukte exemplaar. Mijn oudste broer had me geleerd dat je die gratis kon ophalen bij de platenzaak. Als jongen van elf ging ik op de fiets door weer en wind naar platenzaak Van Buitenen op de Binnenwatersloot in Delft en later bij Radio Modern in De Hoven!

Tot diep in de jaren negentig haalde ik de Top 40. Dat ritueel hoorde er nu eenmaal bij. En het was in de periode voor Internet een belangrijke informatiebron voor elke muziekliefhebber. Door de jaren is de Top 40 continu veranderd. Het radiostation, de presentator, de geluidsdragers en de samenstelmethode zijn meermalen veranderd en dat zal ook zo blijven. Gelukkig zijn twee dingen constant gebleven: het gaat om hits en het zijn er altijd 40! Door de jaren heen ging ik regelmatig met andere lijsten vreemd, maar uiteindelijk bleef ik toch de lijst der lijsten trouw. Het gedrukte exemplaar schijnt nog wel te bestaan, maar tegenwoordig check ik de lijst ‘gewoon’ via de Top 40-app op mijn smartphone. Sommige dingen veranderen nu eenmaal en andere blijven hetzelfde!

Advertisements

1 thought on “Top 40 50

  1. Pingback: Best of 2015 | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s