The Imitation Game

LET OP: dit filmblog bevat mogelijk spoilers!

Soms denk je dat alle verhalen over de Tweede Wereldoorlog inmiddels wel verteld zijn. Toch zijn er altijd weer nieuwe invalshoeken om bekende verhalen te vertellen. Een paar jaar geleden deden de Engelsen dit met The King’s Speech en nu opnieuw met The Imitation Game.

De combinatie Cambridge, homoseksualiteit en spionage kennen we uit Another Country, waarin Rupert Everett en Colin Firth informatie aan de Sovjets doorspelen om hun homoseksualiteit verborgen te houden. Ook in The Imitation Game spelen deze drie aspecten een rol. Nu gaat het echter ook om een briljant wiskundige, die zich vrijwillig aanmeldt om de Enigma Code te kraken.

Begin deze eeuw las ik het boek Cryptonomicon van Neil Stephenson, een vuistdikke wiskundige ideeĂ«nroman. Niet echt ‘my cup of tea’, zou je denke2015/01/img_0395.jpgn. Het boek gaat echter ook over de rol van wiskunde in WOII en over belangrijke innovaties die oorlogvoering nu eenmaal veroorzaakt. De basis voor computers zoals die na de oorlog werden ontwikkeld werd gelegd bij het kraken van vijandige codes. Maar het belangrijkste wat me uit het boek bijbleef was het zogenaamde Enigma-dilemma: als je de code eenmaal kraakt, kun je er niet zoveel mee doen. De vijand komt er snel achter en zal dan de code zo snel mogelijk veranderen.

Benedict Cumberbatch spee2015/01/img_0396.jpglt in de film de homoseksuele Alan Thuring aan de slag met het kraken van de Enigma-code. Hij krijgt veel tegenwerking van zijn meerderen en zijn collega’s, die hem geen van allen mogen, laat staan vertrouwen. Keira Knightley speelt de vrouwelijke wiskundige, die Alan enig sociaal gedrag aanleert, waardoor zijn collega’s bereid zijn mee in plaats van tegen te werken. De machine die hij ontwerpt noemt hij liefkozend Christopher naar zijn jeugdliefde.
Hoe het afloopt is niet eens zo spannend. De film moet het vooral hebben van de interactie tussen botsende karakters en sociale conventies. De dialogen zijn sterk en er wordt uitstekend in geacteerd. Er wordt al gefluisterd over Oscar-nominaties. Gezien eerder succes voor The King’s Speech lijkt me dat geheel niet onwaarschijnlijk en zeker verdiend!

Advertisements

One thought on “The Imitation Game

  1. Pingback: Cineville (Exit TV 3) | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s