Queen in Leiden (1984)

Vanuit mijn huis kijk ik uit op de plek waar voorheen de Groenoordhallen stonden. Deze veehal werd daarnaast voor andere doeleinden gebruikt: massale tentamens van de studie rechten, de Huishoudbeurs Leidato en voor popconcerten, meestal in het (hard)rock genre. De enige keer dat ik dat meemaakte was op 20 september 1984 voor een concert van de legendarische groep Queen. Volgende week is Queen weer in Nederland. Dan in het Ziggodome, met maar twee van de oorspronkelijke leden, maar met Adam Lambert als frontman.Queen in Leiden

In de jaren 70 was ik fan van ABBA. Mijn jongste broer was fan van Queen. Dat kwam goed uit, want dan konden we posters uitwisselen. Stiekem vond ik Freddie Mercury wel sexy, vooral in de glamrock-periode toen hij met lang haar en ontbloot bovenlijf in balletpakjes paradeerde. Later speelde hij met alle gay subculturen en stiekem vond ik dat ook wel leuk. In 1984 had Queen weer twee vette hits met Radio Ga Ga en I Want to Break Free. Die laatste hit had een legendarische clip waarin Freddie als een soort Conchita Wurst avant la lettre (vrouw met snor) een Engels rijtjeshuis stofzuigt, terwijl de overige leden ook als vrouw verkleed zijn. Ik herinner me goed, dat tijdens het concert Freddie bij dit nummer met de pruik uit de clip en een enorme nepboezem paraderend het podium opkwam. Uiteraard ging de zaal compleet uit zijn dak.

I-Want-To-Break-Free-live-queen-32486781-500-332

Ik woonde toen net een jaar in Leiden en ik weet niet meer precies hoe het zo gekomen is. Mijn jongste broer was denk ik nog te jong om alleen naar een concert te gaan. Het kaartje was niet heel duur (ƒ 27,50), dus dat kon ik als student wel betalen. Zo gingen we samen op mijn fiets naar de Groenoordhallen. Ik vond het een memorabel concert, omdat Queen toen al een legendarische band was. Dat werd later alleen maar groter door Live Aid, de dood van Freddie, het tribute concert waar George Michael een van zijn ‘finest moments’ in zijn carrière had en de succesmusical We Will Rock You.

Er is eigenlijk maar één reden waarom ik (weer met mijn broer en zijn zoon) naar het concert ga en dat is Adam Lambert. Zijn naam staat prominent op de posters en dat is meer dan terecht. Hij werd tweede in American Idol 2009. Zijn openlijke homoseksualiteit was daar waarschijnlijk mede debet aan. Hij trok een lange neus, want hij maakte twee succesvolle albums en een aantal geweldige hits (waarvan Whataya Want From Me ook in Nederland de Top 10 haalt). Hij zong op hits van Avicii en speelde in de hitserie Glee. Onlangs zette zijn platenmaatschappij hem aan de kant, maar binnen 24 uur had hij een nieuw contract. Maar bovenal heeft Adam Lambert een stem uit duizenden met een enorm bereik. Bovendien is hij minstens zo extravagant in zijn optreden als Freddie Mercury. En laten we eerlijk zijn: alleen voor die twee oude mannen (Brian May en Roger Taylor) leg ik geen € 75 neer. Daarvoor is de herinnering uit 1984 me te veel waard!

Advertisements

One thought on “Queen in Leiden (1984)

  1. Leidse Glibber

    Ik zal de Queen concerten in de Groenoordhallen nooit vergeten waren echt memorabel , ik woonde er naast en heb ze allemaal gezien. Voor mijn zoon was het zijn eerste concert ooit, alleen weet hij er weinig meer vanaf, hij was pas 3 🙂 Nu kijk ik (ook) met weemoed vanuit mijn huidige huis uit op de voormalige Groenoordhallen.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s