Michiel de Ruyter

Onze onderwijzer had een groot talent voor het vertellen van verhalen. Vooral die over de vaderlandse geschiedenis vonden wij als kinderen prachtig. Zoals hij vertelde over de Gouden Eeuw! We wilden het liefst i266px-Bol,_Michiel_de_Ruytern de tijdmachine uit Suske en Wiske stappen om het allemaal mee te beleven! Vooral de avonturen van ‘onze’ zeehelden spraken tot de verbeelding. Piet Hein en Michiel de Ruyter hadden evenveel status als Ard Schenk en Johan Cruyff!

Later werd me tijdens de studie geschiedenis duidelijk dat het echte verhaal veel minder heldhaftig was dan wij hadden gehoord op school. Er was ook veel toeval in het spel geweest en de Hollanders van destijds waren echt geen lieverdjes. Maar het gevoel van de mooie vertelstem is blijven hangen. Ik had gemengde gevoelens bij de release van de film Michiel de Ruyter. Het was even afwachten wat het oordeel van de recensies was. Na het oersaaie Nova Zembla was ik enigszins huiverig!

De film Michiel de Ruyter heeft een aantal handicaps. Zo is de helft van de dialogen in het Nederlands amper te verstaan. Desondanks kun je de film gelukkig heel goed volgen. Daarnaast heeft het verhaal niet heel veel plot. De strijd tussen de Oranje- en Staatsgezinden is nog het meest leidend in het verhaal. Maar na de gruwelijke moord op de gebroeders De Witt valt dat weg in het verhaal. En de film heeft niet zoveel humor. Al is Egbert Jan Weeber heerlijk geestig als de flamboyante Willem III, onze latere Koning-stadhouder. Daar tegenover staat dat de film er prachtig uitziet, dat tout acterend Nederland er aan meedoet en dat er toch veel lol in de film zit. Dat was ook de constatering in de NRC: deze film is een stiekeme Guilty Pleasure. En zo is het!

One thought on “Michiel de Ruyter

  1. Pingback: Cineville (Exit TV 3) | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s