Bloed, Zweet en Tranen (Hazes)

De carrière van André Hazes is er één van groten hoogten en diepe dalen. Na het enorme succes van Eenzame Kerst in 1976 was het jaren stil rond de zingende barman. In de film Bloed, Zweet & Tranen wordt duidelijk hoe dat komt. André weigerde nog voor zijn platenmaatschappij Philips te werken, omdat het er niet om de muziek draaide. Bij EMI keert hij in 1980 terug met levenspop. Een reeks hits is het gevolg, waarvan Een Beetje Verliefd wel het hoogtepunt is. Toch zijn het andere nummers, die de loopbaan van Hazes bepalen. Zij gelooft in mij wordt pas na zijn dood een hit en Bloed, Zweet & Tranen haalt de Top 40 niet.

De film over het leven van Hazes is eigenlijk een beetje zoals een hit van de zanger. Als je er rationeel naar kijkt, is het van-dik-hout-zaagt-men-planken drama. Maar laat je de emoties die erachter liggen, op je in werken, dan val je er als een blok voor. De teksten lopen niet altijd even lekker; soms is het gewoon krom Nederbloed,-zweet-en-tranen_16851_300_200_90lands. Maar de emoties zijn echt en die geweldige stem, die André zeker in het begin van zijn carrière nog had, is onweerstaanbaar. In zijn laatste jaren was het pijnlijk om te horen hoe die stem door bier, sigaretten en doofheid naar de filistijnen was.

De film focust op de jeugd van de kleine jongen in de Amsterdamse Pijp, op zijn doorbraaRA01_30051001539144_Uk begin jaren 80 en zijn grote Arena-concert, wat zijn zwanenzang werd. Hoewel hij vocaal niet in de buurt van de echte Hazes komt, speelt Martijn Fischer een waanzinnig sterke hoofdrol. Maar ook in alle bijrollen wordt steengoed geacteerd. Hoogtepunt is de (ongetwijfeld niet echt gebeurde) scène in het Concertgebouw, waarin hij definitief afrekent met zijn vader. Luisteren naar zijn hit Zeg maar niets meer, kan na het zien van deze scène nooit meer zijn zoals voorheen.

Advertisements

1 thought on “Bloed, Zweet en Tranen (Hazes)

  1. Pingback: Kurt en Amy | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s