Bates Motel (Psycho)

‘A Boy’s Best Friend Is His Mother’, is de veelzeggende tekst, die Anthony Perkins in de film Psycho tegen de privé-detective zegt. Over de gecompliceerde relatie tussen Norman Bates en zijn moeder Norma gaat Bates bates-checkout-gallery-532x432Motel. Deze serie is een in de huidige tijd gesitueerde prequel op de film. Het plaatsje Fairvale lijkt bijna nog meer geheimen te hebben dan de familie Bates. Het dorpje draait voornamelijk op de teelt van marihuana. Daarmee krijgt de serie een extra laag, die niet in de film zijn oorsprong vond. Ook de moeizame relatie met de knappe halfbroer van Norman maakt de serie eigentijds en spannend. Maar de kern blijft toch de getroebleerde zoon die in de kelder van het spookhuis vogels opzet en de overbezorgde moeder, die niet goed weet hoe ze met de jongen moet omgaan. Soms lijkt hun relatie bijna incestueus en dan is hij weer heel vijandig.

De vraag is of je de film Psycho moet kennen om de serie Bates Motel te kunnen begrijpen? Na het zien van de twee seizoenen over Norman en Norma Bates, die in het plaatsje Fairvale zijn neergestreken, denk ik dat het antwoord luidt: niet per se.

Het was meer dan dertig jaar geleden dat ik de beroemdste film van Alfred Hitchcock op televisie zag. In 1960 creëerde de master of suspense een sensatie met Psycho en de nog sPsycho 1teeds wereldberoemde douchescène. Niet alleen was de aanval met het mes voor die tijd gruwelijk, maar ook het feit, dat je door het douchegordijn de omtrek van het lichaam van Janet Leigh kon zien. Het was allemaal op het randje voor die tijd. In een uitgebreide reclamecampagne vroeg Hitchcock zijn publiek om de plot van de film niet door te vertellen, zodat iedereen ten volste van Pscyho kon genieten. Onlangs bekeek ik de film weer eens. Het camerawerk en de acteerprestatie van Perkins zijn nog steeds subliem. Maar voor huidige begrippen is het verhaal te simpel en de epiloog veel te uitleggerig. Maar tegelijk is duidelijk dat een goede film de basis kan zijn voor nieuwe verhaallijnen voor nieuwe generaties.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s