Mad Max Fury

De meest anarchistische trilogie blijft toch wel Mad Max. In 1979 kwam de eerste uit, maar pas in 1982 werd het een internationale hit. Speelde deel één zich nog af in de verlaten woestijn van Australië, vanaf deel 2 ging het om een niet nader geduid post-apocalyptisch gebied met veel zand en een groot tekort aan basisproducten als water en olie.

Onlangs heb ik de trilogie in zijn geheel bekeken, wetende dat er een vierde deel aan zat te komen. Het viel me op, dat de drie films ietsonafs hebben. Deel één waarschijnlijk omdat het budget op was. Deel twee eindigt met een open einde. En deel drie hangt van onsamenhangende ideeën aan elkaar, waarbij het scherpe randje er vanaf was gevijld. Ik begreep goed dat deel 4 daarna nog lang op zich liet wachten. Tina TurnerEn dat Tina Turner daarna nooit meer een filmrol heeft gekregen (of aangenomen) is ook heel begrijpelijk. Ze speelt een belachelijk personage met ridicule teksten, maar ze speelt ook echt heel slecht.

Hoe dan ook Mad Max maakte een ster van Mel Gibson. Nu zag hij er in die tijd nog sexy uit in een strak zwartleren outfit.

 Hij had zijn gewraakte uitspraken over vrouwen, Joden en homo’s nog niet gedaan. De Road Warrior maakte de weg vrij voor een glansrijke carrière in Hollywood. Er was nog even sprake van dat Mel zou gaan meespelen in deel 4 van Mad Max, maar dat idee is gelukkig gesneuveld.

Het zijn nu Tom Hardy en Charlize Theron, die de hoofdrollen spelen in de eerste feministische anarchistische Road movie (al doe ik dan wellicht Thelma & Louise tekort). Het is weer een totaal onmogelijk na te vertellen verhaal over outcasts die in een samenleving met veel tekorten op zoek gaan naar betere plaatsen en tijden en daarbij achtervolgd worden. Dat doen ze in gestripte en gemutileerde voertuigen. Ze verdedigen zich met wapens die variëren van ploertendoders tot mitrailleurs. Maar het zijn de vrouwen die de show stelen in het verhaal. Van moedermelkfabriek tot wilde Amazones. Zoals ik al zei: het is niet na te vertellen.

Ondanks alles is Mad Max Fury Road de beste film in de serie tot nu toe. Dat komt door de goede acteurs, maar bovenal door de duizelingwekkende achtervolgingen.

 Zo wordt Tom Hardy met een muilkorf om vastgeketend voorop een van de wagens als een soort stormram. Bizar, maar overtuigend gespeeld en gefilmd. De 3D-effecten dragen volop bij tot de choreografieën in dit visuele spektakel. Met geweldige muziek van onze eigen Junkie XL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s