Suffragette (Carey Mulligan)

In Nederland werd het kiesrecht voor vrouwen in 1919 ingevoerd, twee jaar nadat algemeen kiesrecht voor mannen was ingevoerd. Bij de afkondiging van de Engelse speelfilm Suffragette wordt ons land niet genoemd. Wel Zwitserland (1971) en Saoedi-Arabië (beloofd in 2015). In Engeland, het land waar de film zich afspeelt gebeurt het in 1918 voor sommige vrouwen boven de 30 jaar en in 1928 voor alle volwassen vrouwen.

Oorlog en angst voor revolutie waren twee belangrijke redenen voor mannen om overstag te gaan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was duidelijk geworden hoe belangrijk de rol van vrouwen aan het thuisfront was (in de verpleging, maar vooral in de oorlogsindustrie. De angst voor revolutie zat er na de Russische revolutie en pogingen in Duitsland flink in. Dat leverde algemeen kiesrecht voor mannen op en in de slipstream voor vrouwen. Zowel in Rusland als on Duitsland speelden vrouwen een belangrijke rol in de revolutionaire beweging. Nederland was neutraal in WOI, maar was toch 9 jaar eerder dan Engeland. Hoe dat te verklaren valt, weet ik niet en de film geeft daar ook geen uitsluitsel over.

  De film speelt begin 20e eeuw en zoomt in op een kleine groep militante voorvechters voor vrouwenkiesrecht. Zij zijn woorden zat en kiezen voor drastische daden om hun strijd voor gelijkheid voort te zetten. De film geeft een somber beeld over de slechte arbeidsomstandigheden in fabrieken. Daar werken vrouwen meer uren onder slechtere omstandigheden en voor minder loon dan mannen. Die kijken op ze neer en misbruiken hun macht. Het verhaal is een beetje ongeloofwaardig in de zin dat het vechten voor betere arbeidsomstandigheden urgenter lijkt dan kiesrecht voor vrouwen.

  De belangrijkste reden om deze film te gaan zien is niet de kiekeboe-rol van Meryl Streep. Nee ga kijken voor hoofdrolspeelster Carey Mulligan. Zij speelt al jaren in tal van films de sterren van de hemel en heeft het in zich een ster te worden. Kijk bijvoorbeeld naar Inside Llewynn Davis, waarin ze laat zien dat ze kan zingen. Of kijk naar haar breekbare rollen in films als Drive, Shame of The Great Gatsby. Als het haar lukt de comedy en actiefilm ook tot haar genre te laten behoren, kon ze wel eens de opvolger van Meryl Streep worden.

Advertisements

1 thought on “Suffragette (Carey Mulligan)

  1. Pingback: Best of 2015 | KeesPaalvast

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s