Holocaust (Son of Saul)

Mag je entertainment maken over zulke heftige onderwerpen als de jodenvervolging of de slavernij? Die vraag popt telkens op als er weer een film of serie over deze onderwerpen verschijnt. Vreemd genoeg vrijwel nooit als er een boek over zo’n onderwerp uitkomt.

Ik heb er geen moeite mee, zolang het met gevoel voor authenticiteit en respect wordt gemaakt. Toen ik op de middelbare school zat, had je op tv de avonturen van Kunta Kinta in Roots. En in Nederland zond de TROS de serie Holocaust uit. Wel in de Duits nagesynchroniseerde versie, waardoor het extra authentiek leek. Het maakte een onuitwisbare indruk op mij en mijn klasgenoten. 

 Nu is er Son of Saul, de film die dit jaar de Gouden Palm won in Cannes. Die heeft een experimentele stijl, waarbij de camera vrijwel continu gericht is op de hoofdpersoon Saul. Die vervult in Auschwitz de tijdelijke functie van Sonderkommando. Dit zijn Joodse gevangenen die worden ingeschakeld om het proces van vernietiging dat in de kampen plaatsvindt zo gestroomlijnd te laten plaatsvinden. In ruil hiervoor krijgen ze de hoop de dans te ontspringen, wat vrijwel altijd ijdele hoop was.

De gekozen filmische stijl werkt heel goed om aan te tonen hoe het “productieproces” in Auschwitz zo efficiënt en effectief mogelijk plaatsvond. Dit wordt onscherp maar tegelijk overduidelijk op de achtergrond getoond. De scene waarin een groep Joden in de gaskamer op de muren bonkt, terwijl Saul dit buiten aanhoort totdat het geluid verstomt is ijzingwekkend. Toch vergt bijna twee uur kijken naar een schokkerig en deels onscherp beeld veel van de kijker. Het verhaal dat de makers toch nog in de film hebben ingebracht over de ingebeelde zoon van Saul doet eigenlijk afbreuk aan het filmische experiment en is niet echt overuigend. 

Kortom: een bijzondere filmervaring, waar door het thema en de aanpak de hele zaal letterlijk stil van wordt. En alleen dat is al bijzonder in een bioscoop tegenwoordig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s