Strike A Pose (In Bed With Madonna)

De eerste keer zag ik Madonna in de Kuip in Rotterdam tijdens haar Blond Ambition Tour. Dat was een bijzondere ervaring. Dit was niet zomaar een concert. Madonna bracht de wereld van rockconcert, musical en theater bij elkaar in een soort totaalervaring, waarin haar liedjes (hits en albumtracks) de perfecte soundtrack vormden. Soms kregen die een enorme metamorfose, zoals in de geruchtmakende bedversie van Like A Virgin. Toen wisten we nog niet, dat ze nog een verrassing in petto had: de film die een jaar later uitkwam.MAdonna 2

Een van de meest interessante scenes uit de documentaire In Bed With Madonna (Truth Or Dare) is als Warren Beatty (haar toenmalige lover en tegenspeler in Dick Tracy) zijn ongenoegen uit over het gebrek aan privacy, omdat de camera continu draait. Wat je ook van zijn opmerking vond en vindt, het is duidelijk wie de meest vooruitziende blik had op dat moment. Het was ruim voor The Real World, Big Brother en The Osbournes en Madonna zette de trend door gewoon alles te filmen (of althans de kijker die indruk te geven). Zeer grensverleggend en verfrissend was het begin jaren ’90, toen Hollywood verkrampt was met bloot of homoseksualiteit. Als je het nu ziet, moet je er een beetje om lachen. Een gemiddelde tv-avond op RTL5 is pikanter. Maar ja, het was ruim voor Adam’s Family, Oh Oh Cherso of Adam Zoekt Eva.

strike_a_pose_web_large-e1462906105706Het is nu 25 jaar later en twee Nederlandse documentairemakers hebben de dansers uit de show en film opgezocht om te kijken hoe het nu met ze gaat. Speelden ze 25 jaar geleden een opzienbarende bijrol, nu zijn ze de sterren van de film Strike A Pose. En dit keer lijken ze niets meer te willen verbergen. Alles over de (tijdelijke) roem, de drank en drugs, de verwijdering van Madonna, de ziekte AIDS (de zevende danser Gabriel is eraan bezweken) en hun huidige situatie. Zo werkt Oliver in een restaurant en leeft José weer bij zijn moeder. Sans gêne spreken ze erover. En ze laten allemaal zien, dat ze nog steeds dansen. Het levert een ontroerend mooie documentaire op, die laat zien dat Express Yourself niet altijd makkelijk is. Ik realiseerde me dat de rol van Madonna in het verzetten van de bakens rond homoseksualiteit in die tijd enorm was. En ik vond het opvallend dat ik net als 25 jaar geleden mijn ogen niet van Slam (de van oorsprong Belgish/Marokkaanse Salim Gauwloos; helemaal links op bovenstaande foto) kon houden. Op zijn 46e nog steeds een stuk!

Lees ook deze Madonna-blogs: Rebel @ HeartTop 10 Best Madonna SongsGolden Girls on the Dancefloor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s