Black Oscar (Moonlight & The Birth of a Nation)

Dit jaar geen herhaling van vorig jaar bij de Oscars. Toen werden zwarte filmmakers gepasseerd en Hollywood was te klein! Als tegenreactie won The Birth of a Nation het Sundance Festival. En is Moonlight de runner-up van La La Land qua Oscar-nominaties. 

Slavernij

The Birth of a Nation is een historische vertelling over de slavenopstand van Nat Turner, een zwarte predikant. In tegenstelling tot 12 Years a Slave biedt de film een nogal eendimensionaal beeld van de slavernij. De blanken zijn slecht, de zwarten zijn slachtoffer of een soort Oom Tom (nederige dienaren van de blanken). Dat maakt de film niet zo sterk, vooral in het einde waar de opstand bloedig wordt neergeslagen. De rol wordt gespeeld door Nate Parker die ook de film regisseerde. Bij de Oscarnominatie is de film gepasseerd. Dat zou te maken hebben met de beschuldiging van aanranding aan het adres van Nate Parker, althans zo beweren kwade tongen. Ik denk echter dat de film gewoon niet bijzonder genoeg is.

Opgroeien

Moonlight is een veelgelaagde film, die het leven van een zwarte jongen/man in drie fasen vertelt: als jongetje, als puber en als jongeman. Elke fase heeft hij een andere naam: Little, Chiron en Black. Hij is onzeker en zijn relatie met zijn alleenstaande moeder is nogal ingewikkeld. Hij wordt gepest op school en worstelt met zijn seksuele gevoelens. Hij vindt een schuilplaats bij Juan, die zich over hem ontfermt. Naast het ontroerende verhaal, dat in een gepast sloom tempo wordt verteld, is de cameravoering vaak duizelingwekkend. Zeer terecht kreeg de film 8 Oscarnominaties en mocht de film winnen, dan is dat niet vanwege het zwarte karakter van de film maar vanwege de hoge kwaliteit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s